Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Gelazer komt er zeker met nieuwe Johan Cruijff-plek'

10 september 2018, 18.55 uur · Aangepast 10 september 2018, 19.42 uur

Nu het Stadionplein definitief geen Johan Cruijff-plein gaat heten, hervat de gemeente de zoektocht naar een andere plek om de voetballegende te eren. De grote vraag is alleen, waar moet die komen?

De gemeente heeft een aantal eisen opgesteld. Zo moet de nieuwe straat of het nieuwe plein een plek zijn waar veel Amsterdammers regelmatig komen en die recht doet aan de statuur van Cruijff. De locatie moet een connectie hebben met de voetballer, met zijn persoonlijke leven of met zijn voetbalcarrière.

Lees ook: Geen Johan Cruijffplein, maar wel een Johan Cruijffstraat?

Prominent
Prominente plekken in de stad zijn er genoeg, maar of ze geschikt zijn? Op het Leidseplein werd hij als speler en trainer gehuldigd, maar een naamswijziging zou vermoedelijk veel commotie opleveren. Het Rembrandtplein, Waterlooplein en Muntplein zijn, gezien de historische waarde, geen optie.

Ook een optie lijken Betondorp en de Middenweg. De Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) adviseerde echter, net als bij het Stadionplein, negatief over deze plekken.

Lees ook: 'Als je aan Johan Cruijff denkt, dan denk je aan Betondorp'

Sentimenten
Toch denkt schrijver Auke Kok dat het wel geschikte plekken zijn. 'Als het dan toch moet, zou ik zeggen, doe het hier. Er liggen echt een heleboel sentimenten. Cruijff is aan de ene kant van de Middenweg opgegroeid. Hier had hij duidelijk zijn hart aan verpand. Aan het stadion uiteraard, waar zijn moeder schoonmaakte en waar hij zelf speelde. En daar verderop is de begraafplaats waar hij altijd tegen zijn overleden vader sprak.'

Er zouden echter wel veel bewoners zijn aan de Middenweg die 'gewoon' aan de Middenweg willen blijven wonen. 'Gelazer komt er zeker', stelt Kok. 

Lees ook: Halsema: 'Bewoners bij nieuwe vernoeming Cruijff wel betrekken'

Buurtbewoner Frank Stork is wel voorstander van een naamswijziging, maar dan alleen voor een deel van de Middenweg. 'Als we alleen het stuk wat hier ligt, de ventweg, vernoemen naar Johan Cruijff, dan behoudt iedereen zijn eigen adres.'