Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ruime meerderheid gemeenteraad doet oproep voor kinderpardon

11 september 2018, 12.00 uur · Aangepast 11 september 2018, 12.21 uur

De gemeenteraad wil dat burgemeester Femke Halsema zich actief gaat inzetten om een kinderpardon te realiseren. De partijen in de raad vinden dat Halsema bij staatssecretaris Mark Harbers een oproep moet doen.

Dat blijkt uit een aangekondigde motie op initiatief van ChristenUnie-raadslid Don Ceder. Het verzoek is dat de stad zich aansluit bij de andere 49 'kinderpardongemeenten'.

De afgelopen dagen was Nederland in rep en roer omdat twee kinderen uitgezet zouden worden naar Armemië. Na veel druk van het publiek besloot Harbers toch dat Lili en Howick toch mochten blijven.

Ruime meerderheid
De motie wordt ondersteund en mede-ingediend door GroenLinks, D66, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, DENK, Partij van de Ouderen en Bij1. Er kan dus worden gerekend op een ruime meerderheid in de raad.

De partijen vinden dat kinderen die langer van vijf jaar in Nederland wonen hier thuis zijn en moeten blijven. 'In het afgelopen weekend hebben we gezien hoe urgent het is dat we snel met een goede oplossing komen voor deze kinderen', aldus Ceder.