112

Arrestatieteam schoot zeventien keer op helikopterkapers

11 september 2018, 14.56 uur · Aangepast 11 september 2018, 16.55 uur · Foto: Track '88

Whatsapp

Na de mislukte poging om topcrimineel Benaouf A. met een gekaapte helikopter uit de gevangenis in Roermond te bevrijden, ontstonden op verschillende plekken in het zuiden van het land wilde achtervolgingen.

In totaal lostte het arrestatieteam op 11 oktober vorig jaar zeventien schoten, zo bleek vandaag tijdens de eerste dag van het proces tegen de in totaal negen verdachten

Overleden
De wilde achtervolging van de zwarte Audi begon in de buurt van de Penitiaire Inrichting (PI) in Roermond. De bestuurder van de Audi probeerde op zijn vlucht een voertuig van het arrestatieteam (AT) te rammen. In het Limburgse gehucht Oud-Roosteren kwam het voertuig tot stilstand. De bestuurder, de uit Frankrijk afkomstige Jaouad Aaros, probeerde nog te vluchten, maar werd doodgeschoten door het arrestatieteam. De andere inzittenden werden niet geraakt en konden worden gearresteerd.

Lees ook: Rechtszaak tegen helikopterkapers van start: 5 vragen en antwoorden

Voorruit
De Rijksrecherche doet onderzoek naar het dodelijke aanhoudingsvuur. Dat is nog niet afgerond en staat volgens justitie los van de rechtszaak tegen de negen vermeende helikopterkapers. Maar volgens Titia Korff, de advocaat van de 20-jarige Omar A., is dat onderzoek van de Rijksrecherche ook van belang in deze strafzaak. 'Eén kogel is dwars door de voorruit gevlogen. Mijn cliënt is gelukkig niet getroffen, maar dat had wel kúnnen gebeuren', schetst de raadsvrouw. Omar zou de bijrijder zijn geweest in de zwarte Audi A4. 

Tekst gaat verder onder de video:


Aanhoudingsvuur
Het arrestatieteam blijkt op twee momenten te hebben geschoten: tijdens de achtervolging vanuit een stilstaande auto en lopend op straat. In totaal werden zeventien politiekogels afgevuurd. Korff vraagt zich af of dit 'aanhoudingsvuur' wel proportioneel is geweest. Met andere woorden: moest er zó vaak geschoten worden? Donderdag houdt ze haar pleidooi waarin ze verder in zal gaan op het schietincident. 

Autoband

De groep, inclusief een Colombiaanse piloot, zou op 11 oktober vorig jaar hebben geprobeerd een helikopter te kapen. Daarmee - en met behulp van automatische vuurwapens - wilden ze volgens justitie Benaouf A. bevrijden uit de gevangenis. Hij had, al bungelend aan een autoband, moeten worden opgepikt vanaf de binnenplaats van de gevangenis, zo denkt justitie. Morgen volgen de strafeisen. 

Benaouf A. is een belangrijke speler in de Amsterdamse onderwereld. In onderstaande video leggen we uit waarom.

Whatsapp