Start van hoofdcontent

Stad

nl

Riviercruiser veroorzaakt bijna aanvaring met vrachtschip op IJ: 'Du kannst nicht fahren, klootzak!'

11 september 2018, 17.18 uur · Aangepast 11 september 2018, 18.21 uur

Een Zwitsers rivercruiseschip heeft vanmiddag op het IJ bijna een aanvaring veroorzaakt met een binnenvaartsschip. Het had weinig gescheeld of het zestien ton zware vrachtschip was vol tegen het passagierschip op gevaren.

Het incident vond plaats aan de noordzijde van het IJ, ter hoogte van de passagierssteiger voor rivercruisers. Jorg van der Velde, kapitein van het binnenvaartschip Procontra, voer achter de Zwitserse Vista Explorer toen deze in een keer een radicale draai naar links maakte. Van der Velde moest vol in de ankers om te voorkomen dat zijn schip tegen de rivercruiser opknalde. 

De schrik was enorm voor Van der Velde en zijn gezin, die meteen na de ontwijkingsmanoeuvre naar buiten stormde om de Zwitserse kapitein even stevig aan te spreken. 'Waar ben je mee bezig, klootzak?!', riep zijn vrouw meteen. 'Du kanst nicht fahren! Ze zouden je dood moeten schieten!'

Een hoop mensenlevens in gevaar
Het was een emotioneel moment, vertelt Van der Velde achteraf. 'Een deuk in mijn schip maakt mij niets uit, maar wat mij wel uitmaakt is dat je een hele hoop mensenlevens in gevaar brengt.' Het aantal passagiers op een rivercruiseschip als de Vista Explorer ligt tussen de 130 en 170 mensen. 

De binnenvaartsschipper heeft een aanklacht ingediend bij de Haven van Amsterdam, die volgens hem vaker problemen hebben met de vele passagiersschepen die naar de stad komen. Het havenbedrijf doet onderzoek naar de bijna-aanvaring.