Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds vaker grote vissen in de gracht: 'Mensen weten gewoon niet wat hier leeft'

11 september 2018, 22.20 uur

Het wordt steeds drukker in de Amsterdamse grachten. Door de verbeterde waterkwaliteit worden niet alleen meer, maar ook steeds grotere vissen gespot in de stad.

Amsterdamse streetfishers, vissers die midden in de stad hun hengels uitgooien, beleven dan ook gouden tijden. 'Er is vaak een vis te vangen', vertelt Anthony Smit. 'De ene keer is hij groot, de andere keer klein. Maar er komt altijd wel een vis op de kant.'

Lees ook: Tom vangt snoek van ruim een meter in Nieuwe Herengracht

Bovendien lijkt het alsof Amsterdam ook steeds vaker wordt bezocht door aanzienlijk grote vissen. Zo werd in augustus een anderhalve meter grote meerval uit het water gevist, spotte iemand anders een steur en werd gister nog een meterlange snoek gevangen. 

Verbeterde waterkwaliteit en toegang tot Amstel en IJ
Dit is een trend die weinig verbazing wekt bij stadsdecoloog Geert Timmermans. 'Dit heeft te maken met het feit dat het riool niet meer in de grachten wordt geloosd waardoor de waterkwaliteit tegenwoordig beter is.' Ook zijn de grachten nu beter verbonden met de Amstel en het IJ, waardoor ze bezoek krijgen van steeds meer soorten vis. 

Hoewel deze trend voor mensen die zelf graag in de gracht zwemmen misschien niet zo in de smaak valt, kan Anthony zijn geluk niet op. 'Vaak maken mensen de grap dat ik naar fietsen aan het vissen ben. Mensen weten gewoon niet wat hier leeft.'