Start van hoofdcontent

Stad

nl

College wuift problemen rond meldingen gedwongen prostitutie weg

13 september 2018, 20.49 uur · Aangepast 13 september 2018, 21.29 uur

Het stadsbestuur herkent zich niet in problemen rond het opvolgen van meldingen van gedwongen prostitutie. Eerder uitte Justine le Clerq, ex-sekswerker en bestuursvoorzitter van gemeentebordeel My Red Light, flinke kritiek op de politie en gemeente. Ze voelt zich niet serieus genomen bij meldingen over vermoedens van gedwongen prostitutie.

Het college heeft vandaag gereageerd op schriftelijke vragen van D66 naar aanleiding van het artikel van AT5. Hierin staat dat de politie vier meldingen heeft ontvangen van My Red Light. Eén daarvan kwam door een technisch mankement pas veel later aan: er was een verkeerd e-mailadres gebruikt.

Toen deze later toch werd opgepakt, had de melding naar het oordeel van de politie geen acuut karakter en werd besloten om niet diezelfde avond langs te komen. Volgens Le Clerq hebben ze die avond op de politie gewacht, maar kwamen ze niet. Het slachtoffer is inmiddels spoorloos. 

Lees ook: Gemeentebordeel amper jaar na opening in zwaar weer: 'Weinig kans op overleven' 

Mensenhandel
Twee andere meldingen betroffen mogelijke signaal mensenhandel. In het laatste geval heeft de politie telefonisch advies gegeven aan My Red Light. Eerder wilde de gemeente - in het belang van het onderzoek - niet op de melidngen ingaan. 

Volgens het stadsbestuur worden urgente meldingen van vermoedens van mensenhandel altijd direct opgepakt door de politie. Ook als lopende onderzoeken hierdoor stil komen te liggen. Hierbij vormt het welzijn van eventuele slachtoffers het uitgangspunt. 

Opening
Vorig jaar mei opende My Red Light haar deuren. Een wereldwijde primeur, omdat het de eerste keer was dat sekswerkers zelf het bordeel gingen runnen. Geen pooiers en geen mensenhandel. Althans dat was het idealistische idee van het 'gemeentebordeel'. Maar ook My Red Light krijgt te maken met sekswerkers die worden gedwongen. 

Lees ook: Gemeentebordeel gaat bijna open: 'Sekswerkers bepalen hier alles zelf'

De gemeente wil dat elk signaal van mensenhandel, ook bij twijfel, onmiddelijk gemeld wordt door exploitanten bij de politie. Wanneer dat te laat wordt gedaan, kan dit leiden tot sancties. Dit gebeurde bij My Red Light. De gemeente legde een dwangsom van 25.000 euro op.

'Er wordt geen sanctie opgelegd als een exploitant niet op de hoogte had kunnen zijn van het signaal.' Volgens Le Clerq gaat dit ervoor zorgen dat geen enkele exploitant straks nog meer meldingen doen.