Stad

Studentenprotest tegen rente: 'Politiek heeft iets nieuws bedacht om ons te naaien'

14 september 2018, 22.10 uur

API

Honderden studenten kwamen vandaag bijeen op de Dam om daar te protesteren tegen de plannen van het kabinet om de rente op studieleningen te verhogen.

Met spandoeken en protestborden werd er geluisterd naar speeches van studentenorganisaties. 'De politiek heeft weer iets nieuws bedacht om ons nog verder te naaien', klonk het vanaf een keukenladder op het plein.

'Studie moeilijker te halen'
De woede van de studenten richtte zich met name op D66-minister Ingrid van Engelshoven, die met de plannen voor de renteverhoging kwam. 'Als ik nu ook zoveel rente zou moeten betalen over mijn schuld, dan zou ik niet zoveel bij kunnen lenen, dan zou ik ook mijn studie niet kunnen betalen', zegt een student. 'Dan zou ik meer moeten werken, dan wordt mijn studie moeilijker om te halen. Ik weet niet hoe ik het zou doen.'

lees ook: Rake klappen bij studentenprotest: 'We zijn met bruut geweld weggewerkt'

Ook vanuit de politiek kwam er vandaag steun voor de studenten. 'Ik ben boos, want met de hogere rente zal de gemiddelde student vijfduizend euro extra moeten gaan betalen over zijn studieschuld en dat vind ik eigenlijk onaanvaardbaar', zegt SP-Kamerlid Frank Futselaar.

'Studenten uitmelken'
'Wij gaan gewoon studenten uitmelken en dat is oneerlijk', zegt Zihni Özdil, Kamerlid voor GroenLinks. 'Er zijn heel veel andere manieren om de overheidsfinanciën op orde te brengen.'