Start van hoofdcontent

Breaking news

nl

Drie verdachten helikopterontsnapping op vrije voeten; OM verbijsterd

20 september 2018, 14.46 uur · Aangepast 20 september 2018, 16.30 uur

Drie mannen die verdacht worden van de poging een helikopter te kapen om daarmee topcrimineel Benaouf A. uit de gevangenis te bevrijden zijn vandaag vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) is verbijsterd.

De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de verdachten opgeheven, omdat de straf lager zal gaan uitvallen dan de periode die ze in voorarrest zitten.

Eisen tot 8 jaar
Het gaat om Abdellatif N., Sofyan el H. en Saiffedine M. Het OM eiste vorige week woensdag respectievelijk 8, 7 en 6 jaar cel tegen het drietal. Abdellatif N. zou volgens justitie maar net onder de leiders van de groep van in totaal negen verdachten vallen. 

De beslissing van de rechtbank is een tegenslag voor het OM. De officieren van justitie zetten vorige week woensdag in een uitgebreide presentatie uiteen dat Abdellatif N. en Sofyan el H. in hun ogen vooral belangrijk waren in de uitvoering en voorbereiding van de plannen om op 11 oktober vorig jaar een helikopter te kapen en Benaouf A. uit de Penitentiaire Inrichting in Roermond te bevrijden. 

Verbijsterd
Het Openbaar Ministerie laat weten 'verbijsterd' te zijn over de beslissing van de rechtbank. 'Het is ons opgevallen dat de rechtbank tijdens de inhoudelijke behandeling weinig gedetailleerde en kritische vragen heeft gesteld. De feiten zijn maar kort en summier besproken. Wij vragen ons dan ook af of de rechtbank op basis van zo'n korte, summiere bespreking wel zo'n beslissing kan nemen', aldus een voorlichter van het OM. 

Verheugd 
Desiree de Jonge, de advocaat van Abdellatif N., is verheugd over het nieuws. 'Ik heb bepleit dat er geen sprake is van een poging kaping maar slechts van minder zwaar te bestraffen voorbereidingshandelingen en dat Abdellatif daar nauwelijks een rol bij heeft gehad.'

'De rechtbank lijkt met deze beslissing in ieder geval tot een andere waardering van de rol van Abdellatif te komen, aangezien het verschil tussen 8 jaar eis en de 9 maanden die hij nu heeft gezeten wel erg groot is. Zonder meer een terechte beslissing, stelt de Jonge in een reactie. 

De rechtbank doet op 12 november uitspraak.