Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 wil minder politie bij thuiswedstrijden Ajax

26 september 2018, 13.54 uur

Twee weken geleden was het nog maar de vraag of Ajax – Groningen door kon gaan omdat er een politiestaking dreigde. De staking ging niet door, de wedstrijd wel, maar die was, staking of geen staking, sowieso doorgegaan. D66 vraagt zich daarom af, of het niet wat minder kan met de politie-inzet bij thuiswedstrijden van Ajax.

Die vraag legt de partij vandaag neer bij burgemeester Halsema. In aanloop naar de wedstrijd liet Ajax weten dat met de eigen inzet van stewards, en na overleg met de gemeente en FC Groningen, de veiligheid in het stadion ook gegarandeerd kon worden.

Lees ook: Agenten verlaten binnenstad: 'Betreden op eigen risico'

Wedstrijden met laag risico
D66 is vooral benieuwd of er van de bedachte alternatieven kan worden 'geleerd' en vraagt zich af, of wedstrijden met een laag veiligheidsrisico met minder agenten af kunnen.

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66: 'Wij vinden dat de veiligheid rond het stadion moet zijn gegarandeerd. Tegelijkertijd is de politie-inzet niet gering. Als de veiligheid ook met minder agenten kan worden gewaarborgd, dan kunnen schaarse middelen en politie-inzet voor andere doelen worden ingezet.'

Tekort aan agenten
Amsterdam kampt al lange tijd met een groot tekort aan agenten. Korpschef Aalbersberg wil er graag vijfhonderd dienders bij, maar vooralsnog heeft Amsterdam vanuit Den Haag er slechts zestig extra gekregen.