Start van hoofdcontent

Stad

nl

Topjaar voor Amsterdamse makelaar dankzij investeerders en expats

27 september 2018, 15.02 uur · Aangepast 27 september 2018, 16.20 uur

Geen enkele andere individuele verhuurmakelaar in Nederland bood het afgelopen jaar zo veel woningen aan als Amsterdam Housing.

Dat blijkt uit cijfers van Pararius.nl, een van de populairste websites waarop huurwoningen worden aangeboden. Amsterdam Housing plaatste daar afgelopen jaar maar liefst 781 advertenties, het hoogste aantal van heel Nederland.

Lees ook: In de rij voor een huurwoning van 1000 euro in Sarphatistraat

'Wij merken dat veel meer woningen door investeerders worden opgekocht en daarna met succes verhuurd worden. Nu bedrijven ook van Londen naar Amsterdam verhuizen merken we ook dat veel meer expats aan het zoeken zijn', verklaart Emran Küçük van Amsterdam Housing het succes.

Brexit
Dat de brexit meer expats naar te stad zou lokken was al de verwachting, maar afgelopen jaar kwamen ze ook echt. 'We hebben er al een paar van EMA geplaatst, daar komen 940 werknemers mee. Ook hebben we heel wat Japanners geplaatst van Panasonic. De afgelopen weken waren het er zo’n tien van die bedrijven, maar er komen er nog veel meer.'

Lees ook: 'Expats in financiële problemen door inperking belastingvoordeel'

De woningen gaan nog zelden naar Nederlandse huurders, vertelt Küçük. De woningen in Amsterdam en Amstelveen kosten doorgaans 1500 tot 2500 euro per maand. De huurprijzen zijn het afgelopen jaar echter nauwelijks gestegen. Dat komt volgens Küçük mede doordat het aanbod is toegenomen: investeerders kochten nog meer woningen op voor verhuur.

Lees ook: 'Weinig woningen te koop door bejaarden en expats'

De Nederlanders die nog wel aankloppen voor een huurwoning zijn vaak Amsterdammers die hun eigen woning voor veel geld verkocht hebben en vervolgens minder snel dan gedacht een nieuwe koopwoning vinden. 'Die gaan dan nog een jaartje huren.'