Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wethouder Ivens: 'Ik maak me meer zorgen om broedmachines op scholen'

3 oktober 2018, 11.05 uur · Foto: AT5

Wethouder Laurens Ivens (SP) reageerde vanochtend op de bezwaren van het Comité Dierennoodhulp en de Partij voor de Dieren tegen broedmachines. In de machines worden kuikens geboren, die daarna aan roofdieren in Artis worden gevoerd.

'Ik vind het vreselijk dat dieren gegeten worden, maar het is wel de natuur', aldus de wethouder. Volgens hem worden er bovendien nou eenmaal dieren uitgebroed in de bio-industrie en zou Artis dat vooral aan willen tonen. Net als de dierentuin zelf benadrukt de wethouder daarin de educatieve rol van Artis.

Wel zei Ivens het schokkend te vinden om te horen dat sommige scholen en BSO's inmiddels ook hun eigen broedmachines aanschaffen. 'Zij weten helemaal niet wat ze daarmee moeten', stelde Ivens.

Lees ook: Comité Dierennoodhulp strijdt tegen broedmachines Artis

'We gaan daarom een waarschuwing op de website van de gemeente zetten. Dat scholen wel moeten weten waar ze aan beginnen', aldus de wethouder.

Voorbeeldfunctie
Maar Artis zou dit voorbeeld überhaupt niet moeten stellen, werpt het Comité van Dierennoodhulp tegen. Volgens het comité is de aanpak van Artis verre van diervriendelijk. 

'De kuikens worden uitgebroed op een onnatuurlijke manier: zonder moeder', stelde Sandra van de Werd eerder namens het comité. 'En dat alleen maar om vervolgens te worden vergast of doodgesmeten.'

Blowverbod
Toch kreeg de aanklacht weinig bijval tijdens een inspreekmoment bij de raadscommissie Wonen, Bouwen en Dierenwelzijn. De meeste partijen oordeelden dat Artis het dierenwelzijn wel degelijk hoog in het vaandel heeft. 'Artis heeft hart voor de zaak en voor de dieren', vatte raadslid Diederik Boomsma (CDA) samen. 

Lees ook: Verbazing om gedoogbeleid Artis: 'Dit kan toch niet kloppen?'

De problemen met blowende en rokende dierentuinbezoekers vonden de meeste partijen urgenter. 'Artis is zich bewust van de voorbeeldrol en pakt het rookverbod serieus op', zei Ivens daarover.

 'Artis wil voorop lopen, maar wel stap voor stap', aldus de wethouder. De dierentuin werkt aan een plan voor 2019 waarin ook rookplekken voorkomen.