Start van hoofdcontent

112

nl

Nog geen duidelijkheid voor door asbestbrand gedupeerde bewoners

15 oktober 2018, 17.54 uur · Aangepast 15 oktober 2018, 19.13 uur

Het is vandaag nog niet duidelijk geworden wanneer de bewoners van het appartementencomplex aan de Tutein Noltheniusstraat in Slotervaart hun huis weer in mogen.

Zondagochtend vroeg ontstond er brand in het dak van het pand. Door de brand kwamen asbestdeeltjes op de grond terecht. Vandaag haalden asbestbestrijders, met maskers op en beschermende pakken aan, de aarde en planten weg. 

Lees ook: Ruim zestig getroffen bewoners brand Slotervaart voorlopig niet naar huis

Weggehaald
'Het is misschien een heftig gezicht, maar aan de andere kant betekent dat wel dat er wat gedaan wordt', vertelt Tom Mol van Stichting Savage. 'In de tuinen stond allemaal beplanting, die is nu weggehaald.'

Na de brand werden 26 huizen ontruimd. De in totaal 66 bewoners zijn opgevangen in een hotel, vandaag werden ze daar meerdere keren bijgepraat. Ook de GGD sprak vandaag met de gedupeerden. 

Lees ook: Asbest vrijgekomen bij uitslaande brand in Slotervaart

Gelaten
Sommige bewoners kwamen ook naar de Tutein Noltheniusstraat. 'Zij zijn rustig en gelaten', zegt Mol. 'Ze willen graag weten wanneer ze terugkunnen. Dat is ook iets wat wij hebben. Niet weten is vervelend en wel iets weten, ook al zijn de berichten niet goed, alleen maar positief.'

Mogelijk wordt morgenochtend meer duidelijk. Als uit onderzoek blijkt dat de trappenhuizen asbestvrij zijn, gaat een aannemer de deuren herstellen en kunnen de bewoners van zestien huizen weer terug.

Lees ook: Rode Kruis ingeschakeld na brand Slotervaart: 'Mensen zijn van streek'

De acht huizen die recht onder het dak liggen waar de brand ontstond, moeten waarschijnlijk langer leeg blijven. De woningen zijn vermoedelijk beschadigd door vuur, roet of bluswater.

Voor die bewoners wordt een andere woonruimte dan het hotel gezocht.