Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amsterdamprijzen gaan naar The Black Archives, Jeffrey Babcock en Liesbeth Coltof

15 oktober 2018, 18.49 uur · Aangepast 15 oktober 2018, 21.06 uur

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft vanavond drie prijzen uitgereikt. Regisseur Liesbeth Coltof, programmeur en activist Jeffrey Babcock en het archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives mogen zich winnaars noemen van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018.

Vanavond vond de uitreiking van de prijzen plaats in de Rabozaal. Er waren dit jaar negen genomineerden, verdeeld over drie categorieën.

Stimuleringsprijs voor The Black Archives
In de categorie Stimuleringsprijs heeft The Black Archives de prijs in de wacht gesleept. Het archief voor zwarte geschiedenis won, omdat het naast een archief ook een kunstinstelling, een ontmoetingsplaats voor activisten en een debatcentrum is. 'The Black Archives barst van de ambitie en verdient het om met deze inhoudelijke nieuwe stroom een nog breder publiek te bereiken dan ze nu al doen', zegt het AFK.   

'Bewezen Kwaliteit': theater van Liesbeth Coltof 
Regisseur Liesbeth Coltof won in de categorie Bewezen Kwaliteit. Ze maakt voornamelijk jeugdtheater, dat over culturele en geografische grenzen gaat. Ze bespreekt maatschappelijke ontwikkelingen, taboes, en vertaalt de actualiteit naar theater. Volgens het AFK heeft Coltof gezorgd voor 'een omslag in haar vakgebied' en is ze 'een inspiratie voor vele jeugdtheatermakers'.

'Beste Prestatie' voor underground cinema 
De Amerikaan Jeffrey Babcock is filmprogrammeur en cultureel activist. Hoewel dus Amerikaans, is hij al tien jaar actief in het Amsterdamse alternatieve filmcircuit. Hij ontvangt de prijs omdat hij meerdere keren per week films uit de underground cinema toont en daar politieke, sociale of artistieke context bij geeft. 'Babcock is autonoom tot in zijn haarvaten,' zegt het AFK. 'Vanuit een onuitputtelijke toewijding houdt hij vast aan zijn principes in een wereld die steeds verder commercialiseert.' Het fonds hoopt dat Babcock nog lang in kraakpanden, bunkers, brouwerijen en andere bijzondere plekken Amsterdammers kan prikkelen in inspireren.   

Lees ook: 'Genomineerden Amsterdamprijs geven een heel divers mooi beeld'  

'Pioniers in hun vakgebied'
De winnaars van dit jaar zijn in de ogen van het AFK alle drie pioniers. Het fonds wilde de prijzen uitreiken aan mensen die niet per definitie de meeste aandacht krijgen. 'Ze zijn niet bang om tegen de stroom in te gaan. Het werk is urgent en doordrongen van actualiteit, zonder de geschiedenis uit het oog te verliezen', zegt juryvoorzitter Simone Weimans.

Ieder jaar roept het AFK drie winnaars uit voor de Amsterdamprijs voor de Kunst. De prijs bestaat uit 35.000 euro en een schaal van de stad Amsterdam. 

Eerder maakte AT5 een special met video's van iedere genomineerde. De video's kijk je terug op deze pagina