Start van hoofdcontent

Stad

nl

Theo Thijssenschool laat leerlingen met verschillende culturen kennismaken

16 oktober 2018, 13.50 uur · Aangepast 16 oktober 2018, 14.35 uur · Foto: Google Streetview

De Theo Thijssenschool in het centrum gaat leerlingen iets bijbrengen over andere culturen door verschillende feestdagen te vieren. Dit jaar zal er onder meer aandacht besteed worden aan de islam en daarom zal tijdens een gezamenlijk ontbijt het Suikerfeest gevierd worden. Maar ook andere religieuze feesten zullen aan bod komen.

'We hebben ervoor gekozen om de komende jaren steeds even aandacht te geven aan de geestelijke stromingen zodat kinderen hiervan iets meer weten en snappen waarom iemand misschien in Allah gelooft, iemand niet gelooft en de ander in meerdere goden gelooft', zo staat in een brief op de website van de school.

Discussie
De aankondiging op de website zorgt voor nogal wat discussie en reacties op reguliere en sociale media. Het bestuur benadrukt in de brief een openbare school te zijn, waar iedereen welkom is. Maar om begrip voor elkaar te hebben, vinden de leerkrachten het belangrijk dat kinderen iets te weten komen over andere culturen: 'Om respectvol met elkaar om te gaan is kennis over verschillende waarden en normen belangrijk', zegt directeur Francesca Hand.

Meivakantie
Daarnaast heeft het vieren van het Suikerfeest ook een praktische reden omdat Pasen in de meivakantie valt. Daarom was het plan om het ontbijt later in het schooljaar te organiseren en het voorjaarsontbijt te noemen. 'Het ontbijt heeft sowieso geen religieuze invulling. Maar we vonden het ontbijt ook een goed moment om eindelijk eens aandacht te besteden aan verschillende religieuze stromingen, want dat doen we te weinig', aldus Hand.

Kerndoelen
In een van de kerndoelen van het ministerie van Onderwijs staat dat leerlingen hoofdzaken moeten leren over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen. De leerlingen van de Theo Thijssenschool zullen daarom komend voorjaar niet alleen iets over het Suikerfeest te horen krijgen, maar ook over andere religieuze feesten zoals Pesach, Divali of Kerstmis',
aldus de directeur in een verklaring op de website