Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drieduizend stamcellen onder politiebegeleiding naar de stad

17 oktober 2018, 09.05 uur · Aangepast 17 oktober 2018, 10.33 uur

De landelijke bloedbank Sanquin verhuist vandaag onder politiebegeleiding drieduizend eenheden stamcellen van Leiden naar Amsterdam. De stamcellen worden gebruikt om vooral kankerpatiënten te helpen.

Een politie-escorte zal het vervoer begeleiden om ervoor te zorgen dat er niets misgaat. Het vervoer is kwetsbaar, omdat de stamcellen in speciale cassettes zitten die aan dunne rails in vloeibare stikstof hangen. In Leiden moeten de stikstofvaten eerst in de lift en daarna over de weg. Op de A4 wordt niet harder gereden dan 60 kilometer per uur. Het totale proces zal naar verwachting twee uur duren.

Stemcellen voortaan vanuit Amsterdam
Sanquin Bloedvoorziening heeft besloten om voortaan vanuit Amsterdam te werken met het materiaal, dat is verkregen uit het navelstrengbloed van een pasgeboren baby. Moeders kunnen zich hiervoor opgeven waarna de Navelstrengbloedbank van Sanquin de stamcellen isoleert en opslaat. De afname is niet belastend voor moeder noch kind, maar wel erg belangrijk.

Materiaal gebruikt voor kankerpatiënten
De stamcellen worden gebruikt voor kankerpatiënten bij wie de chemotherapie hun stamcellen kapot heeft gemaakt. Zonder nieuwe stamcellen zijn de patiënten vaak ten dode opgeschreven.