112

'Mobiele Eenheid' kraakt pand Gedempt Hamerkanaal

18 oktober 2018, 13.44 uur · Aangepast 19 oktober 2018, 22.16 uur

API

Een groep Amsterdammers heeft een pand aan het Gedempt Hamerkanaal gekraakt. Naar eigen zeggen doen ze dit om er een nieuw sociaal centrum van te maken. Een plaats voor en door Amsterdammers waar geld niet belangrijk is.

Want zo'n plek is er volgens de groep, die zichzelf Mobiele Eenheid noemt, niet meer in Amsterdam. Daarom hebben zij het pand dat al meer dan een jaar leeg staat gekraakt om er een plek van te maken 'om samen te komen, ideeën, kennis en vaardigheden uit te wisselen en zo gezamenlijk actief bij te dragen aan onze stad.'

Lees ook: Is de Amsterdamse kraker terug van weggeweest?

'In de afgelopen vijf jaar is de gemiddelde huizenprijs met 80 procent gestegen. Gentrificatie en toerisme veranderen de stad. De laatste vrijplaatsen dreigen gesloten te worden. Zo verandert Amsterdam in een dure, voorspelbare, individualistische en exclusieve stad', aldus de groep in een persbericht. 

Lees ook: Krakers pand in Zuid: 'We willen iets terugdoen voor de stad'

De groep roept alle Amsterdammers op om langs te komen, deel te nemen aan de georganiseerde evenementen en zelf met ideeën te komen. De politie laat in een reactie weten dat de kraak bij hun bekend is.