Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Drie jaar cel geëist voor verkrachting prostituee: 'Hij heeft zich enkel laten leiden door eigen lusten'

19 oktober 2018, 13.18 uur · Aangepast 19 oktober 2018, 15.00 uur

De officier van justitie wil dat de 29-jarige Fouad A. drie jaar de cel in gaat wegens verkrachting van een prostituee in 2014.

De verdachte zou haar op 30 september 2014 tot seks hebben gedwongen in een buitengebied in Spaarnwoude. Het OM besloot A. in eerste instantie niet te vervolgen, maar nadat ze via een artikel 12-procedere een vervolging afdwong vond er vandaag alsnog een rechtszaak plaats.

Volgens de officier van justitie heeft A. een 'grove inbreuk op haar lichamelijke en psychische integriteit' gemaakt. 'Hij heeft zich enkel laten leiden door eigen lusten en niet door de wil van aangeefster. Dat is een zeer ernstig feit.'

300 euro
A. zegt dat hij inderdaad seks met haar heeft gehad, maar zegt dat het geen verkrachting was. Hij zag haar achter het raam in de Spuistraat. Omdat ze net klaar was met werken, bood hij aan om voor 300 euro seks met haar te hebben in een hotel. Toen het hotel dat hij voor ogen had, bij Plein '40-'45, vol zou zijn geweest reden ze in de auto verder naar een bos in Spaarnwoude.

Daar heeft hij naast zijn auto seks met de vrouw gehad. Na afloop zou ze in de auto woedend op hem zijn geworden, omdat hij in plaats van de beloofde 300 euro maar 70 euro bij zich had. 'Ze zei dat ik meer moest betalen en veranderde van een lief meisje in een monster, ik schrok ervan.'

De prostituee zou hem daarbij hebben gebeten, gekrabd en geslagen. Nadat ze nummers uitwisselden zou ze zijn gekalmeerd en reden ze samen terug naar de Spuistraat. 

Mes in auto
Het slachtoffer heeft een ander verhaal. Ze zegt dat de man na haar werk op een dwingende manier zei dat ze de auto in moest stappen en deed alsof hij een wapen in zijn zak had. Uiteindelijk zou hij een mes hebben gepakt. Tijdens de seks zou ze meerdere keren aan haar haren zijn getrokken en op haar hoofd zijn geslagen. Ook zij zegt te zijn gebeten in haar hand. 

'Deze asociale persoon heeft mijn leven voor altijd gemarkeerd', zei ze in een slachtofferverklaring in het Spaans via een tolk tegen de rechtbank. 'Er is een licht gedoofd. De glans van mijn leven heeft hij laten doven. Het zijn honderden slapeloze nachten geweest.'

Legaal werk
Volgens de vrouw heeft Fouad A. haar waardigheid afgenomen. 'Natuurlijk is het zo dat ik werkte als prostituee, maar dat is legaal werk waar je belasting voor betaalt. Dat werk rechtvaardigt niet dat deze rat van de maatschappij mijn leven schade berokkent.' Ze hoopt dat A. 'vele jaren in de gevangenis wordt gezet'. 

De advocaat van de vrouw, Richard Korver, wil dat A. 21.000 euro schadevergoeding betaalt. Ongeveer duizend euro daarvan bestaat uit reiskosten, de rest uit immateriële schade. Zo is er onder meer een posttraumatische-stressstoornis bij het slachtoffer vastgesteld. De officier van justitie vindt de hoogte van de schadevergoeding terecht. 

Steunbewijs
De officier van justitie kwam ook terug op de beslissing om in eerste instantie niet te vervolgen, die hij in 2015 zelf nam. 'Als ik nu naar de zaak kijk had ik deze niet moeten seponeren. Ook toen al was er sprake van betrouwbaar bewijs.' Wel zou het bewijs inmiddels sterker geworden zijn.

De rechtbank doet op vrijdag 2 november uitspraak in de zaak.