Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voorkom frustraties door afzettingen marathon: plan je route

20 oktober 2018, 16.11 uur · Aangepast 21 oktober 2018, 09.43 uur · Foto: Flickr.com / Franklin Heijnen

Wie morgen op pad wil in de stad moet rekening houden met een heleboel afzettingen en omgeleide ov-routes. Er rennen namelijk 45.000 hardlopers over straat.

Hoewel de TCS Amsterdam Marathon een jaarlijks evenement in, zijn er iedere editie weer een boel Amsterdammers overvallen door alle afgesloten wegen. Dat is niet alleen vervelend voor hen, maar ook de verkeersregelaars die te maken hebben met scheldpartijen en erger. Fietsers, voetgangers, automobilisten en reizigers in het openbaar vervoer moeten allemaal rekening houden met het enorme evenement.

Lees ook: Bespuugd en uitgescholden: 'Onwetendheid en frustratie, ze weten niet beter'

Zo worden er zondag tien tramlijnen omgeleid, net als veertien buslijnen. Dat begint al om 6.00 uur 's ochtends en pas om 18.00 uur rijden ze weer hun eigen routes. Op de website van het GVB staat een overzicht van alle omleidingen.

Noord/Zuidlijn
Fietsers, voetgangers en autmobilisten moeten even op de website van de gemeente kijken voordat zij de deur uit gaan. Met name Oud-Zuid, De Pijp en vrijwel heel stadsdeel Oost zijn moeilijker in en uit te komen tijdens de marathon. Er is wel een voordeel ten opzichte van voorgaande edities: dankzij de Noord/Zuidlijn kun je voor het eerst onder een heleboel afzettingen door.

AT5 zendt de TCS Amsterdam Marathon morgen live uit vanaf 9.10 uur tot 11.30 uur.