Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim zeshonderd boetes uitgeschreven voor zwerfvuil in Centrum

23 oktober 2018, 21.34 uur · Aangepast 23 oktober 2018, 22.09 uur

Sinds het begin van dit jaar zijn er 631 boetes uitgedeeld voor het verkeerd aanbieden van afval in het centrum.

Daarvan waren 454 bekeuringen voor personen; 177 boetes werden uitgeschreven voor bedrijven in het stadsdeel.

Dat antwoordt de gemeente na vragen van VVD-raadslid Rik Torn. Stadsdeel Centrum is vaker het toneel van zwerfafval op straat, wat reden was voor het raadslid om te twijfelen aan de handhaving op verkeerd aangeboden huisvuil. Nu blijkt dus dat er tot 20 september in het centrum gemiddeld 16,6 boetes per week zijn uitgeschreven.

De boete is minimaal negentig euro. Een klein rekensommetje maakt duidelijk dat de gemeente hier dit jaar dus al minimaal 56.790 euro aan inkomsten mee heeft verworven.

Schaarse handhavingscapaciteit
'Er wordt in de ochtend, middag, avond en incidenteel in de nacht gecontroleerd op te vroeg aangeboden afval. Dat gebeurt alleen niet elke dag en op alle inzamelroutes. Vanwege de schaarse handhavingscapaciteit worden keuzes gemaakt waar de inzet het meest effectief is', aldus de gemeente. Voor de handhaving maakt de gemeente nu gemiddeld acht handhavers per dag vrij. 

Daar waar de overlast het grootst is, wordt er dagelijks gehandhaafd. Dat gebeurt nu op 36 locaties in het centrum. 

Lees ook: Inwoners Centrum krijgen koelkastmagneet tegen afvalprobleem

Het centrum is het enige stadsdeel waar huisvuil meestal nog aan de straat mag worden aangeboden. In de andere stadsdelen zijn inmiddels grotendeels de (ondergrondse) vuilcontainers geïnstalleerd. Omdat er in het centrum minder buitenruimte beschikbaar is en er ondergronds veel kabels en rioolbuizen in de weg zitten, gaat het installeren van ondergrondse vuilcontainers daar meer tijd kosten.