Cultuur

Kunstenaar ontdekte muurschildering Osdorpplein: 'Het was voor mij ook een verrassing'

23 oktober 2018, 22.37 uur · Aangepast 30 oktober 2018, 11.27 uur

API

Jorge Kata Nuñez zag dinsdagmiddag na decennia zijn muurschildering aan het Osdorpplein weer terug. Hij maakte het kunstwerk begin jaren 80, maar was zelf even vergeten dat hij het geschilderd had.

'In die tijd maakten we wel twee of drie muurschilderingen per week. Ik vond het echt een bijzondere en mooie verrassing', zegt Nuñez. De schildering werd tien dagen geleden gevonden tijdens sloopwerkzaamheden aan het Osdorpplein. 

Lees ook: Muurschildering ontdekt in Osdorp tijdens sloopwerkzaamheden

Verzet tegen Pinochet
Met 'we' bedoelt de Chileen het toenmalige kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra. Met hen verzette Nuñez zich tegen het Chileense regime van Pinochet. Die laatste zette toen hij aan de macht kwam vele Chilenen gevangen, waarond Nuñez zelf. 

Na drie jaar gevangenisstraf werd Nuñez verbannen uit Chili en kwam hij naar Nederland. Hier zette hij zijn opstand tegen Pinochet voort door middel van zijn kunst. 'Zo was een tekening van een paard voor ons een symbool voor de kracht van het volk', legt Nuñez uit.  

Plekje in nieuwe plannen
Het kunstwerk is door de muur die er tegenaan zat goed bewaard gebleven. Eigenlijk zou nu het nieuwe stadsdeelkantoor tegen de schildering aan komen, maar die plannen zijn gewijzigd.

'We hebben het ontwerp aangepast, zodat we niet meer tegen de schildering aan bouwen', vertelt projectmanager Annemieke Witteveen. 'De medewerkers gaan er straks iedere dag langslopen.' Er wordt nog gekeken naar mogelijkheden om ook niet-medewerkers straks een blijvend kijkje op het kunstwerk te gunnen.