Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aziatische tijgermug gesignaleerd in Amstelveen

25 oktober 2018, 14.49 uur · Aangepast 25 oktober 2018, 17.08 uur · Foto: Pixabay FotoshopTofs

De Aziatische tijgermug is gesignaleerd in Amstelveen, dat blijkt uit de nieuwe vangstgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het insect kan ziektes als dengue (knokkelkoorts) overdragen.

De tijgermug komt van origine niet voor in Nederland, het dier komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en is waarschijnlijk door transport naar Nederland gekomen. De muggen, eieren of larven komen soms mee met de import van tweedehands banden of de plant Lucky Bamboo.

Gesignaleerd in vijftien gemeenten
Het is niet het eerste jaar dat de mug is gezien in Nederland. Vorig jaar is de tijgermug in tien gemeenten gesignaleerd, dit jaar in vijftien. Waarom er een groei in het aantal gemeenten zit, is onbekend. Een woordvoerder van het NVWA zegt dat het wellicht komt doordat meer mensen het melden. 

Waar de muggen zijn gesignaleerd in Amstelveen, mag de NVWA niet melden. Wel vertellen ze dat er geen relatie is met Schiphol. Bedrijven waar de insecten zijn gesignaleerd worden door de site van het RIVM geadviseerd om bedekkende kleding te dragen en zoveel mogelijk Deet-houdende anti-muggenmiddelen te gebruiken.