Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ontruiming MC Slotervaart bracht zeker één patiënt in levensgevaar'

31 oktober 2018, 12.43 uur · Aangepast 31 oktober 2018, 20.58 uur

De gedwongen verplaatsing van patiënten na het faillissement van het MC Slotervaart heeft zeker één patiënt in levensgevaar gebracht. Dat meldt Het Parool. De Inspectie van de Gezondheidszorg gaat de zaak onderzoeken.

De patiënt van het Slotervaart heeft kanker en heeft daarom zware chemotherapie. Na het faillissement van het ziekenhuis afgelopen donderdag moest de patiënt met spoed worden overgeplaatst, maar dit ging volgens de krant flink mis. Door de chaos werd de patiënt naar het verkeerde ziekenhuis overgebracht.

'Levensbedreigende situatie'
Behandelend arts Hans-Martin Otten spreekt van een levensbedreigende situatie. 'De patiënt krijgt een chemotherapie waarbij strakke controles en tijdig toedienen van medicijnen van levensbelang zijn. Dat deze patiënt het heeft overleefd, is te danken aan het alerte zorgpersoneel in het ontvangende ziekenhuis. Zij hebben contact met ons opgenomen om te achterhalen wat er aan de hand was met deze patiënt', vertelt hij aan Het Parool.

Lees ook: Minister: 'Medewerkers MC Slotervaart pakten werk niet meer op'

Otten stelt dat zo'n fout nooit mag worden gemaakt, maar dat dat in de hectiek toch is gebeurd. 'De verzekeraar had geen enkel plan wat er met patiënten moest gebeuren na het faillissement. Daardoor is chaos ontstaan die heeft geleid tot de gevaarlijke situatie voor deze patiënt.'

Omdat medisch specialisten vrezen voor calamiteiten, hebben ze een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. 

Huilende patiënten
Ook Stella Zonneveld van de Huisartsenkring Amsterdam trekt aan de bel. 'Wij krijgen huilende patiënten van het Slotervaart aan de balie die chemotherapie moeten krijgen, maar van het kastje naar de muur worden gestuurd.'

Lees ook: Schrijnende gevolgen failliet MC Slotervaart: 'Ik heb kans om vrijwel doof te worden'

Er zijn afspraken gemaakt dat andere ziekenhuizen de zorg overnemen van het MC Slotervaart, maar in praktijk is de uitvoering volgens haar belabberd. Zonneveld maakt zich ernstige zorgen: 'Het verloopt zeer chaotisch momenteel. Het probleem is dat medewerkers van andere ziekenhuizen niet op de hoogte zijn van de afspraken die zijn gemaakt. Zij verwijzen veel patiënten door naar hun huisarts voor een verwijzing terwijl we juist hebben afgesproken dat een verwijzing niet nodig is', aldus de bezorgde huisarts.

Lees ook: OR MC Slotervaart: 'Zilveren Kruis-directeur weet niet waar ze het over heeft'

De melding bij de inspectie is gedaan in de hoop dat er een onderzoek komt naar de abrupte afbouw van het ziekenhuis waarbij crisisteams en specialisten circa 20.000 tot 30.000 afspraken met patiënten moeten overdragen aan andere ziekenhuizen. Gisteren kondigde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zo'n onderzoek al aan.

Kamerleden vroegen de minister aan het begin van de middag om opheldering, maar hij zei dat de Inspectie van de Gezondheidszorg de melding nog niet kon terugvinden.