Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eigenaresse café Saarein geëerd voor bijdrage emancipatie LHBTI-gemeenschap

5 november 2018, 11.26 uur · Aangepast 6 november 2018, 14.00 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Dia Roozemond, eigenaresse van vrouwencafé Saarein in de Elandsstraat, heeft afgelopen weekend de Andreaspenning in ontvangst mogen nemen. Zij ontving de penning voor haar bijdrage aan de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap in de stad.

De penning werd uitgereikt door wethouder Groot Wassink ter ere van het 40-jarige bestaan van het café. Café Saarein werd in 1978 opgericht door drie lesbische vrouwen. Op dat moment was de tweede feministische golf gaande en was het café bedoeld als veilige haven voor lesbische vrouwen om zichzelf te zijn en elkaar te ontmoeten. In eerste instantie waren er alleen vrouwen welkom. 

Roozemond redde Saarein toen het zo'n 19 jaar geleden in zwaar weer verkeerde. De onderneemster nam het café over en opende daarmee gelijk voor iedereen de deuren, dus ook mannen zijn er tegenwoordig welkom. Wel heeft Roozemond altijd de identiteit van het café behouden, met een focus op acceptatie van minderheden. 

De Andreaspenning is bedoeld voor mensen die belangrijk zijn geweest voor de stad op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied.