112

RTL Nieuws: Terreurverdachte noemde Pride als mogelijk doelwit

10 november 2018, 14.45 uur

Whatsapp

Het vermeende terroristische netwerk dat eind september werd opgerold had Pride Amsterdam als mogelijk doelwit. De opgepakte hoofdverdachte zei tegen een politie-infiltrant dat hij tijdens de Pride een aanslag wilde plegen.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van meerdere bronnen. Het plan werd niet uitgevoerd, omdat de verdachten niet over de benodigde wapens beschikten.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil bevestigen noch ontkennen dat de Pride is genoemd, aldus een woordvoerder tegen AT5. Volgens het OM was er geen sprake van een concreet doelwit, omdat de voorbereidingen niet ver genoeg kwamen. 'De verdachten zijn ook na de Pride aangehouden.'

Hoofdverdachte Hardi N. zei begin juli tijdens een ontmoeting met een undercoveragent op het centraal station in Arnhem, dat hij 'het plan had om eind augustus tijdens de Gayparade een aanslag te plegen'. Hierbij zou hij hebben uitgelegd dat hij daarbij meerdere terroristen wilde inzetten met bomvesten en kalasjnikovs.

Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema zegt geen commentaar te hebben en dat de woordvoering ligt bij het landelijk parket.

Whatsapp