Start van hoofdcontent

Stad

nl

Prostitueebezoekers kunnen op de Wallen niet meer met creditcard betalen

15 november 2018, 13.57 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het betalen voor de diensten van prostituees op de Wallen kan niet meer met een creditcard worden gedaan. EMS, het bedrijf dat de transacties faciliteerde, heeft de samenwerking met enkele seksbedrijven in het gebied na een eigen onderzoek stopgezet.

Betalingen met creditcards op de Wallen zijn al een tijd mogelijk en worden steeds populairder. Door niet cash te betalen worden financiële stromen namelijk inzichtelijker en kan uitbuiting makkelijker worden bewezen. Ook voelen prostituees zich veiliger als ze niet met grote geldbedragen over straat hoeven, aldus branchevereniging PROUD.

Onderzoek
Maar aan de betalingen is nu een eind gekomen. 'Recent zijn enkele bedrijven actief in de Escort en Relaxbedrijven branche onderzocht en daarop hebben wij besloten de betaalverwerkingscontracten niet te verlengen', zo laat een woordvoerder van EMS aan AT5 weten. 

Welke uitkomsten uit het onderzoek ervoor hebben gezorgd dat de samenwerking is stopgezet, wil EMS niet zeggen omdat het 'nog in gesprek is met de branchevereniging en individuele klanten over de ontstane situatie en de volgende stappen.'

Banken werken niet mee
PROUD laat weten inderdaad in gesprek te zijn met EMS, maar betwijfelt of het iets op gaat leveren. 'Het is al langer een groot probleem dat banken niet graag hun diensten leveren aan sekswerkers. Zo is het alleen bij ING mogelijk om een zakelijke rekening te openen. Dit is weer een nieuw voorbeeld van een bestaand probleem.'