Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'Grote tentoonstelling Stedelijk uitgesteld wegens geldproblemen'

15 november 2018, 16.20 uur · Aangepast 23 november 2018, 15.28 uur

Bezoekers kunnen in 2019 nog niet genieten van de aangekondigde tentoonstelling van Willem de Kooning in het Stedelijk Museum. Verschillende bronnen melden aan AT5 dat de expositie niet doorgaat, omdat er op dit moment niet voldoende budget is. Het Stedelijk ontkent.

Vandaag was de bekendmaking van de agenda voor 2019. Na het controversiële vertrek van artistiek directeur Beatrix Ruf in 2017 trokken veel geldschieters zich terug. De gevolgen daarvan worden nu dus merkbaar voor de bezoekers. De tentoonstelling van Willem de Kooning die op het programma stond voor 2019, is niet meer terug te vinden in de agenda van het museum. Het museum heeft de tentoonstelling uitgesteld tot 2022.

Goed ingevoerde bronnen zeggen tegen AT5 dat dit komt door een gebrek aan geld. In februari is er namens een groep geldschieters een brief gestuurd aan de directie. Hierin stelden ze géén geld meer te schenken als de relatie met Ruf niet hersteld zou worden in het geval van haar onschuld.

Vertrouwen
Dát Ruf onschuldig was, bleek in juni 2018. Maar de relatie tussen Ruf en het museum is nog altijd niet verbeterd. Geldschieters houden hierdoor hun hand op de knip. Hun vertrouwen in het huidige bestuur is door de ontstane situatie alleen maar verder afgenomen, zeggen betrokkenen. Ook sommige geldschieters die geld schenken via een fonds staan niet achter het huidige bestuur. Zij kunnen hun donaties echter niet terugtrekken, omdat die via deze fondsen al een paar jaar van tevoren worden vastgelegd.  

Geen RvT
De situatie achter de schermen van het Stedelijk Museum is ook nog steeds niet op orde. Het museum moet voor 1 januari nog een nieuwe Raad van Toezicht aanwijzen, er is nog geen nieuwe artistiek directeur en het contract van de huidige interim-directeur, Jan Willem Sieburgh, loopt op 1 januari af. Daar komt de situatie rond Beatrix Ruf nog bij.

Een groot deel van de private begunstigers trok zijn conclusies en maakte dit jaar geen geld over. Gevolg; minder geld in de kas van het museum en nu dan uitstel van een belangrijke tentoonstelling. Ook zouden mensen die kunstwerken aan het museum hebben uitgeleend deze terug willen. 

Lees ook: Rapport: Ex-directeur Stedelijk ten onrechte beschuldigd van belangenverstrengeling 

Geen verrassing 
Dat de geldschieters zich terug wilden trekken was al bij het museum bekend. 'Sommige begunstigers zijn tegen het eind van 2017 bezorgd over de stabiliteit van het Stedelijk en zijn terughoudend in hun bijdrage, of stellen hun steun uit', zo valt te lezen in het jaarverslag van 2017.

Lees ook: 'Stedelijk Museum toont zich onbetrouwbaar naar geldschieters'

Uitstel
Het Stedelijk Museum zegt dat het uitstellen van de tentoonstelling niets te maken heeft met de teruggetrokken gelden, maar dat er meer tijd nodig is voor de organisatie ervan. 'Fondsenwerving en sponsoring is een vanzelfsprekend onderdeel bij de organisatie van zo’n ambitieuze tentoonstelling' laat een woordvoerder van het museum weten. Ook wordt nog gewerkt aan belangrijke internationale bruiklenen en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het onderwerp. Tijdens de perspresentatie van de agenda voor 2019 zei Jan Willem Sieburg vandaag dat een aantal fondsen voorgenomen donaties nog niet heeft gedaan, vermoedelijk omdat ze wachten tot de rust is weergekeerd. 

Willem de Kooning
Willem de Kooning (1904 – 1997) is in Rotterdam geboren kunstenaar, die het grootste gedeelte van zijn leven in Amerika woonde. De Kooning werd vooral beroemd door de naakte vrouwenlichamen die hij schilderde, rond 1950. De stukken zijn vooral te bewonderen in Amerika, ook hangen er al een paar van zijn werken in het Stedelijk Museum. Het Stedelijk stelt dat de tentoonstelling in 2022 Nederlands grootste overzicht van De Kooning zal zijn in 30 jaar. 

Overzicht bestuurscrisis Stedelijk
Het is al geruime tijd onrustig binnen het Stedelijk Museum. Een overzicht van alle gebeurtenissen lees je hieronder.