Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Besluit over Javabrug vertraagd door onderhandeling met Rijkswaterstaat

21 november 2018, 15.52 uur · Aangepast 21 november 2018, 20.25 uur

De gemeenteraad kan zich op zijn vroegst pas in het eerste kwartaal van 2019 buigen over de komst van de Javabrug. Dat zou in eerste instantie eind dit jaar gebeuren.

De vertraging wordt veroorzaakt doordat Rijkswaterstaat nog niet met de plannen van de gemeente akkoord is. 'Wat dat betreft zijn we een broedende kip', zei verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck vanmiddag in een commissievergadering op de Stopera. 

Lees ook: Wel of geen brug over het IJ? De strijd tussen Amsterdam en Rijkswaterstaat

Stevig gesprek
Van Doorninck sprak van een 'stevige gesprek'. 'Maar het is wel een gesprek waarvan we van twee kanten zeggen, we willen eruit komen. Het zijn constructieve gesprekken, maar we zijn het nog niet eens, dat klopt.'

Volgens Rijkswaterstaat zijn de zes mogelijke varianten van de brug allemaal een gevaar voor de 'nautische veiligheid', onder meer omdat er geen aanlegplekken komen. Volgens Van Doorninck staat de nautische veiligheid echter 'voor alle partijen voorop'. 'Er is absoluut geen enkele twijfel dat dat het belangrijkste is.'

Lees ook: Waarom is de brug over het IJ een 'gevaar' voor de scheepvaart?

'Snelweg door stad'
Wel wees ze erop dat er altijd al discussie over de brug is geweest en vond ze dat Amsterdam steeds meer 'een stad aan het IJ geworden is'. 'De provincie stelde dat je geen zebrapad op een snelweg kunt aanleggen, maar je kunt ook zeggen dat er een snelweg door de stad loopt.'

Rijkswaterstaat had de kritiek op de plannen in een brief aan de gemeente geuit. Delen van die brief waren in de krant terechtgekomen. Van Doorninck vertelde in eerste instantie te twijfelen of ze die brief met de raadsleden moest delen, mede omdat de onderhandelingen 'inmiddels al een heel stuk verder' waren.

Lees ook: Dit zijn de zes varianten van de brug over het IJ

Een aantal raadsleden wil de brief echter wel zien en er is inmiddels door iemand anders al een WOB-verzoek ingediend. De brief wordt daarom alsnog openbaar gemaakt.

Wethouder Van Doorninck antwoordt nu aan de raad waarom de brief van @Rijkswaterstaat over Brug over het IJ nog niet openbaar is/was. Strekking; broedende onderhandelingskip niet storen en wethouder wil eerst bewoners inlichten. Hij komt er nu toch aan, is ge-WOB't ook.

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) November 21, 2018