Stad

UvA hoopt op drieduizend studentenwoningen in Almere

22 november 2018, 10.43 uur · Aangepast 22 november 2018, 11.07 uur

De UvA wil drieduizend studentenwoningen laten bouwen in Almere. Naar verwachting worden vooral internationale studenten hier gehuisvest. 'Zij zijn vaak al gewend aan een langere reistijd en zien dat niet als een belemmering.'

De UvA is niet van plan om de woningen zelf te gaan bouwen. 'Ons geld gaat naar onderwijs en onderzoek', benadrukt Hans den Boer, woordvoerder huisvestingsontwikkeling. 'Maar we kunnen wel bemiddelen tussen verschillende partijen, waaronder projectontwikkelaars en de gemeente.'

Lees ook: UvA realiseert 220 tijdelijke studentenkamers voor internationale studenten

Eerder hielp de universiteit al om meerdere tijdelijke oplossingen te realiseren. Zo konden studenten terecht in de voormalige Bijlmerbajes en werd er een vakantiepark afgehuurd.

Maar het tekort aan woningen blijft nijpend. Bij de laatste meting bleken er nog een gebrek te zijn aan elfduizend woningen. 'We kunnen dan wel studenten blijven toelaten, maar als er geen huisvesting is dan keert dat zich tegen ons.'

Almere aantrekkelijker maken
De universiteit richt zich daarom op Almere, waar er meer en goedkopere grond beschikbaar is. Maar willen studenten daar wel naartoe? 'Het is nou eenmaal steeds lastiger om direct om de hoek van de universiteit te wonen. De bereidheid om te verhuizen wordt daardoor groter', denkt De Boer.

Wel moet er nog iets gebeuren om Almere aantrekkelijker te maken, geeft hij toe. 'De verbinding tussen Almere en Amsterdam is op zich goed, maar in de avond en de nacht moet dat nog wel beter', stelt de woordvoerder. 'Zodat het gewoon voelt alsof het de tram is waarmee je naar huis gaat.'

Lees ook: Keuzegids: Minder kwaliteit bij UvA door groei aantal studenten

Daarnaast wordt het aantal voorzieningen in Almere mogelijk uitgebreid. Zo zijn er plannen om studieplekken te creëeren. 'Bovendien zijn er straks drieduizend studenten bij elkaar. Ondernemers zullen dan wel denken: He, dat is interessant', verwacht De Boer. 

Betaalbaar houden
Naast studenten van de UvA zijn ook HvA-studenten straks welkom in het wooncomplex. Het is nog niet bekend hoeveel geld ze daarvoor moeten neerleggen. 'Maar we willen het wel betaalbaar houden. Anders gaat niemand aansluiten', zegt de woordvoerder. De hogere reiskosten worden daarbij meegenomen. 

Lees ook: Wethouder: bewoners ADM-terrein kunnen in de toekomst in Almere terecht

Ook is het nog niet duidelijk hoe de woningen er precies uit gaan zien. Begin volgend jaar moeten de concrete plannen op papier zijn vastgelegd. De universiteit hoopt de eerste huizen zo'n twee tot drie jaar later te kunnen realiseren.

Blijkt het project een succes te zijn, dan wordt er mogelijk ook gekeken naar andere steden. 'Maar misschien is een stad als Purmerend wel een stap te ver. We hebben in elk geval nog geen plannen daarvoor', aldus De Boer.