Ajax

Halsema: 'Ingesloten Willem II-supporters CS hadden mogelijk vechtafspraak'

23 november 2018, 15.27 uur · Aangepast 23 november 2018, 17.08 uur

Ze zouden slecht behandeld zijn en hun middag was verziekt. Willem II-supporters en de directeur van de Tilburgse club reageerden verbolgen nadat de ME de fans voor de uitwedstrijd tegen Ajax had ingesloten en begeleid naar de Johan Cruijff Arena. Maar uit de antwoorden van een wob-verzoek van de directeur van Willem II blijkt het allemaal toch wat anders te liggen.

Ver voor de aftrap ving de politie namelijk al signalen op dat er niet alleen maar goedwillende Willem II-supporters uit Tilburg vertrokken. Op het perron van Centraal Station en in de stad werden fans uit Tilburg gecontroleerd op een kaartje voor de wedstrijd. En dat was niet voor niets, want volgens de politie waren er ook harde kern-supporters naar Amsterdam onderweg die een stadionverbod hebben of geen toegangsbewijs. Voetbalfans zonder kaartje moesten rechtsomkeert maken naar het Zuiden.

Lees ook: Directeur Willem II gepikeerd: 'Onze supporters zijn slecht behandeld'

Vechtafspraak in Utrecht
En dat was niet de enige reden tot zorg bij burgemeester Halsema en de politie. Want volgens informatie van de politie hadden leden van de harde kern uit Tilburg eerder die dag een vechtafspraak gemaakt in Utrecht met andere supporters. Ook was er een groep van ongeveer vijftig man onderweg naar Amsterdam die de politie omschrijft als de 'fight club' van Willem II. Die groep kwam om 14.35 uur aan op perron 8a, één van de perrons waar supporters van ME werden ingesloten.

Lees ook: ME omsingelt 150 voetbalsupporters op Centraal Station

Bij die groep waren ook supporters van FC Antwerp aangesloten. Het is onduidelijk waarom de Belgen ook meereisden, maar de twee supportersgroepen zijn wel gelieerd aan elkaar. 

Afspraak in supportershome
Op de ochtend van de wedstrijd had de harde kern van Willem II ook een bijeenkomst gehad in het supportershome in Tilburg. De supportersbegeleiding van de politie in de Brabantse stad vroeg de supporters vervolgens ook om de reden dat ze met 150 man naar Amsterdam afreisden. Maar zij wilden niet zeggen waarom ze afreisden. 

Lees ook: Willem II-supporters: juridische stappen tegen Amsterdamse politie

Zoekende Ajax-supporters
Een samenloop van omstandigheden bewoog burgemeester Halsema ertoe een noodbevel af te kondigen. Op het CS stonden namelijk ook Ajax-supporters die actief op zoek waren naar die van Willem II. En fans van beide clubs waren van plan de wedstrijd te gaan kijken op en om het Rembrandtplein. In 2014 kwam het al tot een gewelddadige confrontatie. Halsema greep uiteindelijk naar een 'ultimum remedium' - zoals ze zelf omschrijft - om de dag veilig voor alle groepen te laten verlopen. 

Lees ook: 'Ontvangstcomité' harde kern Ajax zorgde mede voor plotselinge ME-inzet Centraal

'Slecht behandeld'
De dag na de wedstrijd was de directeur van Willem II, Berry van Gool, gepikeerd over de gang van zaken. 'Onze supporters zijn vanmiddag slecht behandeld, hun middag is verziekt. We moeten dit goed gaan evalueren, want wij zitten met heel veel vragen', zei hij toen. Volgens de supportersvereniging was er die dag zelfs sprake van vrijheidsberoving. 'In Amsterdam zijn de supporters ingesloten door de politie en daarna stuk voor stuk gefouilleerd en op de foto gezet', aldus de vereniging.

De wedstrijd zelf werd uiteindelijk gemakkelijk gewonnen met 2-0.