Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minister Ollongren: 'Uitspraken over boerkaverbod zijn prematuur'

26 november 2018, 12.51 uur · Aangepast 26 november 2018, 19.00 uur

Minister Kajsa Ollongren vindt de uitspraak van burgemeester Halsema, waarin ze aangeeft het boerkaverbod niet te gaan handhaven, 'prematuur'. Dat laat ze in een reactie aan AT5 weten.

Halsema gaf onlangs aan dat ze geen capaciteit wil vrijmaken voor het verbod bij de handhaving en politie. 'Ik vind dat zó niet bij onze stad passen', verklaarde ze. Dat kwam de burgemeester op kritiek te staan, omdat ze daarmee geen gehoor geeft aan wetten die door Den Haag zijn voorgeschreven.

Ook premier Rutte liet vandaag tegenover de NOS weten dat Amsterdam geen uitzondering gaat zijn op de wet. 'Laten we de wet eerst maar eens invoeren. Dan zullen de grote steden zien dat die ook voor hen geldt.'

Lees ook: Halsema: 'Amsterdam gaat boerkaverbod niet handhaven'

Toch krijgt Halsema ook bijval: zo geven de burgemeesters van Utrecht en Rotterdam al aan haar voorbeeld te willen volgen. Maar hiermee zijn de burgemeesters volgens minister Ollongren te voorbarig. Ze stelt dat er eerst nog besproken moet worden hoe de wet precies uitgevoerd en gehandhaafd wordt. 

Gesprekken met scholen en zorginstellingen
De Eerste Kamer ging afgelopen zomer akkoord met het boerkaverbod. Hierdoor mag gezichtsbedekkende kleding straks niet meer gedragen worden in zorginstellingen, scholen, openbaarvervoerbedrijven en overheidsgebouwen. 

Lees ook: Halsema's uitspraken 'verstandig' maar ook 'een beetje dom'

Met deze verschillende partijen wil minister Ollongren nu eerst in gesprek gaan. De voorbereiding hiervoor loopt, zo laat ze weten. 'De Tweede Kamer wordt uiteraard geïnformeerd als de gesprekken met de sectoren zijn afgelopen.'

Wanneer de wet precies ingaat, is nog niet bekend.