Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wethouder steunt 81-jarige 'topactivist', maar waarom worden sociale huurwoningen toch verkocht?

26 november 2018, 13.50 uur · Aangepast 26 november 2018, 14.47 uur

De 81-jarige Loes van Luijk krijgt bijval van wethouder Laurens Ivens (Wonen). Volgens hem zijn er te weinig sociale huurwoningen in de stad. Toch worden diezelfde woningen soms nog wel verkocht.

Van Luijk voert met flyers actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen. Volgens haar blijven er door de verkoop veel te weinig betaalbare benedenwoningen voor ouderen over, zo vertelde ze gisteren aan AT5.

Ivens is over de actie van Van Luijk te spreken. 'Wat een topactivist! Meer sociale huurwoningen zijn hard nodig', schrijft de wethouder op Twitter

Lees ook: Loes (81) voert actie tegen verkoop sociale huurwoningen

Twee voor een
Woningcorporaties verkopen de eigen sociale huurwoningen om renovaties en nieuwbouw te kunnen betalen. 'Met de huizenprijzen van de laatste tijd, kunnen we zelfs twéé nieuwe huurwoningen neerzetten als we er één verkopen. Zo ontstaat er extra woonruimte in de stad', schrijft woningcorporatie Stadgenoot bijvoorbeeld.

Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP zijn niet over deze werkwijze te spreken. In het coalitieakkoord schreven ze in mei dat de verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties 'alleen nog bij hoge uitzondering' is toegestaan. 

Lees ook: Oppositie vernietigend over coalitieakkoord: 'Het is extreemlinks bakfiets-socialisme'

Opfrisbeurt
Toch gebeurt het nog steeds. Zo biedt Stadgenoot op dit moment online achttien woningen aan. Deze hebben 'waar nodig een opfrisbeurt' gehad, maar hebben tegelijkertijd 'geen overbodige luxe'. De prijzen variëren liggen tussen de 210.000 euro en de 379.000 euro.

'Die verkoop mag nog omdat we al samenwerkingsafspraken hadden met de woningcorporaties', vertelt een woordvoerder van Ivens. 'Dat zijn afspraken op allerlei fronten en ook over het aantal woningen dat verkocht mag worden. We moeten ons aan die afspraken houden, anders ben je een onbetrouwbare overheid.'

Lees ook: Minder verkoop sociale huurwoningen door corporaties

Liberaliseren
De afspraken vervallen eind 2019. 'En dan willen we er naartoe dat het in principe niet gebeurt, tenzij. En dan moet die tenzij een goede reden zijn en niet alleen dat er geld moet zijn voor nieuwbouw, want dat kan ook met het liberaliseren van sociale huurwoningen, wat betekent dat de maandelijkse huur omhoog gaat.'

Het stadsbestuur vreest volgens de woordvoerder dat mensen met een laag of gemiddeld inkomen anders niet meer in de stad kunnen wonen. 'Wij hebben gezien dat de sociale huurvoorraad heel hard afneemt en dat huizenprijzen toenemen. We willen de woningvoorraad langdurig beschermen en betaalbaar houden.'

Lees ook: Rochdale: 'Groep van 150.000 Amsterdammers wacht acht jaar op sociale huurwoning'

Minder dan afspraak
Alle corporaties hebben met de stad afgesproken dat ze nu met elkaar in totaal maximaal 2000 sociale woningen per jaar verkopen. Op verzoek van het stadsbestuur hebben ze er tot nu toe minder verkocht dan de afspraak was. Volgens hun eigen prognose gaat het dit jaar om 1250 woningen, de gemeente verwacht dat het volgend jaar ook zo is.

In de loop van 2019 beginnen de onderhandelingen over de nieuwe afspraken. Die gaan dan vanaf 1 januari 2020 in.   

Wat een top-activist! Meer sociale huurwoningen is hard nodig. https://t.co/EBt42O77PE

— Laurens Ivens (@LaurensIvens) November 26, 2018