Stad

Bezwaren omwonenden afgewezen: namenmonument stap dichterbij

27 november 2018, 12.21 uur

Studio Libeskind
Studio Libeskind

De bezwaren die omwonenden hadden tegen de komst van het namenmonument zijn afgewezen. Daarmee is de komst van het monument in het parkje langs de Weesperstraat een stuk dichterbij. Dat heeft stadsdeel Centrum zojuist bekendgemaakt.

Het bezwaar van de omwonenden was tegen het verlenen van de omgevingsvergunning en tegen de kap van 25 bomen. Dat laatste was nodig om genoeg ruimte te scheppen voor het monument. Argumenten tegen de omgevingsvergunning waren vooral berust op angst voor een enorme toestroom van toeristen, bussen en de bijkomende verkeersproblemen.

103.000 stenen
Het namenmonument is ontworpen door de Amerikaans-Joodse architect Daniel Libeskind, onder andere bekend van het Joods Museum in Berlijn en het One World Trade Center in New York. Het werk bestaat uit verschillende muren waarop de namen komen te staan van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, met geboorte- en sterfdatum.

Lees ook: Zeven beveiligingscamera's rond Holocaustmonument

De wanden, die een soort doolhof vormen, zijn bij elkaar zo'n vierhonderd meter lang en zeven meter hoog. Vanuit de lucht gezien vormen de uit 103.000 stenen bestaande muren Hebreeuwse letters, die de zin 'ter nagedachtenis van' vormen. 's Nachts wordt het monument verlicht met led lampen.

Van Wertheimpark naar Jodenbuurt
Sinds 2007 pleit het Auschwitz Comité al voor de komst van het namenmonument. Het oorspronkelijke idee was om het kunstwerk in het Wertheimpark te plaatsen, maar ook daar was de buurt het er niet mee eens. Er zou te weinig plek zijn voor het monument. Daarnaast protesteerde de weduwe van Jan Wolkers tegen de komst, met het argument dat het werk niet past bij het Auschwitzmonument van Wolkers dat al in het park staat.

Lees ook: 'Realisatie Namenmonument elke maand ton duurder'

Na een lange zoektocht naar een andere plek wilde het Auschwitz Comité het monument in de Jodenbuurt hebben staan, waarna de keuze zo'n twee jaar geleden viel op het parkje langs de Weesperstraat. Opnieuw was er bezwaar vanuit de buurt, maar dat blijkt nu dus voor het stadsdeel niet zwaar genoeg te wegen. Wel kunnen de omwonenden nog in hoger beroep tegen de uitspraak.