Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdam en Rijk bereiken akkoord over opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

29 november 2018, 11.11 uur · Aangepast 29 november 2018, 13.31 uur

Den Haag gaat meebetalen aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad. Dat is de uitkomst van maandenlange overleggen tussen onder andere de gemeente en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Vijf gemeenten, waaronder Amsterdam gaan meedoen aan een pilot van staatssecretaris Harbers. De staatssecretaris heeft daarover zojuist een intentieverklaring ondertekend met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De zogenaamde landelijke vreemdelingenvoorzieningen (LVV) betekent dat ook Den Haag de noodzaak voor een langdurige vorm van opvang van ongedocumenteerden inziet. Amsterdam krijgt zelf de mogelijkheid om vorm te geven aan de opvang.

Lees ook: Staatssecretaris: 'Amsterdamse plannen 24-uursopvang tegen de wet'

'Jaren geknokt'
Wethouder Sociale Zaken en Diversiteit, Rutger Groot Wassink, is blij met het akkoord. 'Wij hebben jaren geknokt met het Rijk, omdat de meningen ver uiteen lagen.' Wel zegt hij dat er nog veel werk verzet moet worden, want er moet nog invulling gegeven worden aan de LVV's. Groot Wassink is te spreken over het feit dat de stad daarvoor zelf de ruimte krijgt.

Lees ook: Gemeente in gesprek met staatssecretaris over opvang ongedocumenteerden

Lang is de staatssecretaris tegen de Amsterdamse plannen voor een 24 uursopvang geweest. 'Het staat heel duidelijk beschreven in de Nederlandse wet: dat kan niet', zei hij eerder. Harbers zei dat de  24-uursopvang het Nederlandse terugkeerbeleid hinderen. Het nu gesloten akkoord lijkt aan veel van de Amsterdamse wensen tegemoet te komen.

'Meeste gevallen terugkeer'
'De ontwikkeling van de LVV’s zal plaatsvinden in een aantal lokale pilots. In de deelnemende gemeenten wordt stap voor stap bekeken welke aanpak het beste werkt', schrijft het ministerie in een persbericht. Naar aanleiding van de ervaringen uit die pilots wordt later gekeken hoe de LVV's er precies uit komen te zien.

Lees ook: 'Tweede Kamer bereikt akkoord met gemeenten over bed-bad-broodregeling'

Uitgeprocedeerde asielzoekers die in een LVV terechtkomen, moeten wel meewerken aan 'een bestendige oplossing voor hun situatie'. Volgens de staatssecretaris zal dat in de meeste gevallen terugkeer naar het land van herkomst betekenen.

'Tussen wal en schip'
Steunpunt Vluchtelingen is vooral blij dat ongedocumenteerden in Nederland erkenning krijgen. 'Door opvang en begeleiding te realiseren voor de opvang van migranten die al jaren tussen wal en schip vallen, kan er hopelijk snel perspectief komen voor deze groep.'