Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsverbinding Haarlemmer Houttuinen moet Haarlemmerdijk ontlasten

29 november 2018, 11.56 uur · Aangepast 29 november 2018, 12.50 uur · Foto: Gemeente Amsterdam/Novis Pathfinder

Er komt een nieuwe fietsverbinding langs de Haarlemmer Houttuinen tussen het stationsgebied en Westerpark. Deze moet de drukke Haarlemmerdijk en -straat gaan ontlasten. De Haarlemmer Houttuinen worden ook verruimd en er komt meer groen.

De Haarlemmerstraat en -dijk behoren tot de drukste fietsroutes van de stad. Dagelijks komen er 20.000 fietsers door de straten. De vele winkels en horeca-gelegenheden zorgen bij elkaar voor grote drukte. Fietsers gaan amper (1 procent) via de Haarlemmer Houttuinen. In de toekomst worden er aan de westkant van de stad ook nog eens 40.000 tot 70.000 woningen bijgebouwd. Dus het zal er niet rustiger op worden. Daarom gaan de Houttuinen op de schop. 

Autoluwe stad
Meer ruimte voor de fiets en de vergroening in het gebied past in het plaatje van het autoluw maken van de stad. 'De nieuwe route geeft ruimte aan het groeiend aantal fietsers en draagt bij aan betere doorstroming van het openbaar vervoer. Dankzij de metamorfose komt ook in dit deel van de stad meer ruimte en groen om van te genieten', zegt wethouder Sharon Dijksma

repetitieruimte

Foto: Gemeente Amsterdam/Novis Pathfinder

Sloop brug Korte Prinsengracht
Om een ononderbroken fietsverbinding tussen Centraal Station en het Westerpark mogelijk te maken wordt er ook een nieuwe brug gebouwd en eentje gesloopt. De betonnen brug over de Korte Prinsengracht zal, volgens de plannen van het college, worden gesloopt. Hiermee verdwijnt er een groot gedeelte van de verhoogde rijbaan langs de Houttuinen. Hiervoor in de plaats komt een fietsbrug over het Westerkanaal. 

Begin volgend jaar zal de gemeenteraad haar zegje mogen doen over de plannen. De uitvoering start tussen 2020 en 2023.

Gemeente Amsterdam/Novis Pathfinder