Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Kwaliteitscontroles Bloemenmarkt ontbreken; Amsterdamse bollen worden geen tulpen

30 november 2018, 18.12 uur · Aangepast 1 december 2018, 10.03 uur

Op de Bloemenmarkt kun je als verkoper doen wat je wil. Slechte tulpenbollen verkopen in februari? Geen probleem. Niemand controleert de kwaliteit van tulpenbollen die verkocht worden op de Bloemenmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van AT5.

Eerdere steekproeven van brancheorganisaties wezen uit dat slechts één op de zestig tulpenbollen uitkomt. Door het volledig ontbreken van toezicht en regels krijgen verkopers op het Singel alle vrijheid om slechte producten te verkopen. Het stadsdeel lijkt nu eindelijk te beseffen dat er iets moet veranderen.

Kat in de zak
Een belronde langs verschillende tuincentra in de stad toont direct het probleem aan. Geen enkel tuincentrum verkoopt tussen januari en mei tulpenbollen en sommige hebben ze nu al niet meer. Een enkele medewerker verwijst ons door naar de Bloemenmarkt, want daar zijn de bollen wél het hele jaar door verkrijgbaar.

Brancheorganisaties Anthos en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) uitten eerder bij AT5 al hun zorgen hierover. Tulpenbollen die het hele jaar door bewaard en weer verkocht worden, verliezen zogeheten 'bloeikracht'. Maar omdat op de Bloemenmarkt de klanten bijna alleen maar toeristen zijn, zijn er ook bijna nooit klachten over de producten. De vraag is dus wie verantwoordelijk is voor de controle op de tulpenbollen.

repetitieruimte

Stadsdeel kan niks
Nadat AT5 de problemen eerder constateerde liet stadsdeelbestuurder Ilse Griek via Twitter weten het terugbrengen van een mooie Bloemenmarkt 'hoog op haar bestuurlijke wensenlijstje' te hebben staan.

Ondanks de strijdbare houding van Griek geeft het stadsdeel in een reactie aan zelf niet meer te kunnen doen aan de Bloemenmarkt dan het naleven van milieuregels en het gebruik van de openbare ruimte te controleren. Een woordvoerder laat meerdere keren weten: 'De kwaliteit van de bollen is geen bevoegdheid van de gemeente, maar een zaak van de Nationale Voedsel en Warenautoriteit (NVWA)'. Maar bij navraag bij de NVWA laat zij weten helemaal geen rol in deze zaak te hebben. Zij voert alleen inspecties uit in het geval van plantenziektes en schadelijke organismes bij de import van plantensoorten.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wijst in de situatie van de Bloemenmarkt op bepaalde bestaande consumentenrechten. Een product zou moeten voldoen aan bepaalde logische verwachtingen. Ook moet een consument van tevoren voldoende en genoeg geïnformeerd kunnen worden vóór de aankoop. De ACM benadrukt ook dat het bestaan van een keurmerk en wie de leverancier is, ook van belang is bij het bepalen van wat de verwachting van een product mag zijn.

repetitieruimte


En dat is dus nog een factor die de condities voor ondeugdelijke verkooppraktijken op het Singel ideaal maakt. In de bloembollensector wordt er genoeg geïnspecteerd, maar dan wel bij de begin van het proces, bij de telers. In de retail wordt er niet gecontroleerd. Maar de ACM ziet ondanks de beperkte middelen toch een rol weggelegd voor de Gemeente Amsterdam. 'Wellicht dat men bepaalde verkopende partijen kan proberen te weren, of dat men toeristen vooraf kan proberen te waarschuwen.' Het feit dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de bollen, wil volgens de ACM niet zeggen dat men helemaal niets kan doen voor mensen die gedupeerd worden.

Verbod op verkoop
Stadsdeel Centrum geeft aan dat het nog te vroeg is om op de voorstellen van de ACM in te gaan. Wel wil het stadsdeel binnenkort ook aan tafel met de onafhankelijke toezichthouder om te bekijken hoe de kwaliteit van de tulpenbollen gecontroleerd kan worden. André Hoogendijk van brancheorganisatie KAVB pleitte naast zijn collega Henk Westerhof van Anthos eerder al voor een vergunningsysteem voor de verkoop op de Bloemenmarkt. 'Als je bollen verkoopt die niet opkomen, ben je gewoon met oplichting bezig. Er zijn goede tulpenbollen genoeg, alleen die vind je niet hier. We moeten deze oplichters de stad uit zien te jagen.'

Westerhof benadrukt het belang van een verbod op de verkoop in een bepaald deel van het jaar. 'Die bollen moeten daar in de periode februari tot en met mei niet liggen. Ze hebben dan geen bloeikracht.' Westerhof heeft naar eigen zeggen in het verleden Amsterdamse bestuurders en politici op de zaken geattendeerd en gevraagd om hulp. 'Ik kreeg toen telkens nul op rekest. De gemeente is volgens mij nu aan zet. Wij kunnen desnoods helpen met de informatievoorziening. Er moet in elk geval iets gebeuren, want de mensen en ook toeristen hebben recht op een goede tulp.'

repetitieruimte


Een woordvoerder van Stadsdeel Centrum heeft AT5 inmiddels laten weten op korte termijn een afspraak te hebben met de KAVB. Zij staan dan naar eigen zeggen open voor adviezen om de situatie op de Bloemenmarkt te verbeteren. Het stadsdeel kan nog niet ingaan op de vraag wat zij vinden van een seizoensgebonden verbod op de verkoop van tulpenbollen. Daar is het volgens hen te vroeg voor. Het komt er in elk geval op neer dat tot er inspecties of vergunningen worden ingesteld, sommige verkopers op de Bloemenmarkt voor onbepaalde tijd door kunnen gaan met het verkopen van Tulpenbollen uit Amsterdam die waarschijnlijk niet uit zullen komen.

Lees ook: Oplichting met tulpenbollen op Bloemenmarkt? 'Ik vind het verschrikkelijk'