Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Winteropvang Westpoort had nog geen water en was niet brandveilig

4 december 2018, 14.30 uur · Aangepast 4 december 2018, 14.42 uur · Foto: Martin Damen

De winteropvang aan de Contactweg in Westpoort kon afgelopen weekend niet opengaan omdat de locatie nog niet af was en omdat de brandveiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Toen de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de brandweer afgelopen vrijdag bij het containergebouw aankwamen voor inspectie, werden er nog veel werkzaamheden uitgevoerd. Het gebouw had op dat moment nog geen stromend water. 

Dat laat een woordvoerder van de Omgevingsdienst weten aan AT5. Omdat er nog werkzaamheden bezig waren, kon er ook nog niet worden gecontroleerd of de brandveiligheidsvoorzieningen werken. Daarnaast was de toegang voor de brandweer nog niet goed geregeld. Ook was 'de scheiding van de verschillende tijdelijke gebouwen/tenten niet conform de uitgangspunten van de brandweer', zegt een woordvoerder. 

Lees ook: Winteropvang mag niet open, tientallen daklozen elders ondergebracht

Vrijdag liet de gemeente slechts weten dat de locatie niet open kon door 'uitgelopen werkzaamheden'. Vier dagen later kan de gemeente nog steeds niet zeggen wat die uitgelopen werkzaamheden omhelzen. Ook kan de gemeente niet zeggen wanneer de opvanglocatie aan de Contactweg wel open kan.

Anderhalve maand
Een bron vertelt aan AT5 dat het hele project versneld en onder grote druk van de gemeente is uitgevoerd: 'Er zijn gewoon protocollen voor zo'n bouwproject, maar onder grote druk van de gemeente moest alles zo snel mogelijk geregeld worden. In anderhalve maand moest het hele gebouw uit de grond gestampt worden.' 

De Daklozenbond bevestigt dat beeld en is niet bepaald te spreken over de hele situatie. 'Begin november zijn de containers pas besteld, op 20 november zijn ze begonnen met bouwen. Dit kan gewoon echt niet, ze zijn veel te laat begonnen', zegt voorzitter Patric Hartwig. Dat de locatie niet brandveilig bleek, was voor hem dan ook geen verrassing.

Lees ook: Winteropvang in centrum vanaf vandaag open 

'Het betreft een tijdelijke opvanglocatie voor een zeer kwetsbare groep in onze samenleving', vertelt de interne bron, die graag anoniem blijft. 'Maar blijkbaar zijn er mensen in het gemeentebestuur die het belangrijker vinden om een goede sier te kunnen maken, in plaats van ook daadwerkelijk zorg te dragen voor een verantwoordelijke en vooral ook veilige omgeving.' 

De locatie aan de Contactweg is dit jaar nieuw en is speciaal voor de winteropvang gebouwd. Er komt plek voor 260 bedden en daarmee is het de grootste opvanglocatie van de stad.