Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Autobrandstichters zijn geneigd om in eigen buurt te opereren'

5 december 2018, 07.20 uur · Aangepast 5 december 2018, 11.38 uur

Het gebeurt niet vaak dat de politie een arrestatie verricht voor een autobrand. Toch stond gisteren een man voor de rechter die er maar liefst vijf op zijn naam zou hebben staan.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 38-jarige Leon W. van vijfvoudige brandstichting. 

Drie op rij 
De man zou op 22 juli van dit jaar auto's in brand hebben gestoken op het Archimedesplantsoen en aan de Johannes van der Waalsstraat in de Watergraafsmeer. Twee maanden later, op 23 september, zou hij volgens het Openbaar Ministerie drie voertuigen hebben aangestoken aan de Jan van Galenstraat, de Oudezijds Voorburgwal en Het Singel. 

Lees ook: Twee autobranden in korte tijd in het Centrum

De man blijft voorlopig vastzitten. Op verzoek van justitie wordt hij nu onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Volgens Jasper van der Kemp, criminoloog aan de Vrije Universite (VU), gebeurt dat vaker als er sprake is van een seriebrandstichter of pyromaan. Het OM kan dan zelfs tbs eisen als er sprake is van een stoornis. 

Pyromaan of seriematige brandstichter?
In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, is niet iedere autobrand het werk van een pyromaan. 'Mensen die aan pyromanie lijden, willen dwagmatig brand stichten en zijn ontzettend geobsedeerd door vuur en het stichten van brand. Seriematige brandstichters zijn mensen die dat doen uit vandalisme, omdat ze het leuk vinden of een gebrek aan impuls-controle hebben', legt de criminoloog uit. 

Lees ook: Busje in vlammen op in Betondorp

Van der Kemp en zijn collega's zien het aantal autobranden de afgelopen jaren stijgen. Zo werden er vorig jaar in Amsterdam 191 voertuigen in brand gestoken. Van der Kemp heeft een aantal verklaringen waarom voertuigen zo vaak in brand worden gestoken. 'Het is een vrij eenvoudig delict om te plegen. Soms gaat het om wraakacties of ruzies tussen groepen, maar je kunt ook het copycat-effect niet uitsluiten, omdat er veel aandacht voor is. In zekere zin creëert het aandacht.'

Binding met de buurt
Van der Kemp zegt dat seriematige brandstichters in het algemeen geneigd zijn om vrij lokaal te opereren. 'Ze blijven in de buurt van hun ankerpunt, waar ze wonen of vroeger gewoond hebben.'

Lees ook: Zoveelste autobrand in Noord: Audi gestript en in brand gestoken

Of dat ook het geval is bij de man die nu vastzit, moet nog blijken. Zijn rechtszaak wordt begin volgend jaar inhoudelijk behandeld.