Politiek

Monsterklus overdragen patiëntendossiers MC Slotervaart gaat nog weken duren

6 december 2018, 14.35 uur · Aangepast 6 december 2018, 15.21 uur

AT5 / Luuk Koenen
AT5 / Luuk Koenen

Het overdragen van de tienduizenden patiëntendossiers van het MC Slotervaart naar andere ziekenhuizen gaat vermoedelijk nog tot eind januari duren. Dat bevestigt de woordvoerder van de curatoren aan AT5.

Morgen hebben zeshonderd medewerkers van het failliete ziekenhuis hun laatste werkdag. Het gaat om de mensen die een vast contract hadden. De medewerkers met een jaarcontract, werken al sinds vorige week niet meer bij het MC Slotervaart.

'Voelt onwerkelijk'
Voor Roos Blom van de ondernemingsraad is het morgen ook na 25 jaar haar laatste werkdag in het MC Slotervaart. 'Het is heel gek ja. Maar eigenlijk is het hier al weken heel gek. Soms zie je toch nog een patiënt lopen. Het voelt soms heel onwerkelijk', zegt Blom. 

Lees ook: Zorgen bij gemeente over afwikkeling faillissement MC Slotervaart

Na morgen blijven nog zo'n 130 mensen in het ziekenhuis werken om de patiëntendossiers over te dragen. Zij zullen mogelijk nog tot eind januari aan het werk blijven. Het overdragen van de tienduizenden dossiers is een monsterklus en uniek in Nederland. 'Het ziekenhuis zag ruim vijftigduizend patiënten per jaar. Het overdragen daarvan kost veel tijd en moet zorgvuldig gebeuren', legt de woordvoerder uit. In totaal zou het om ongeveer tachtigduizend dossiers gaan die moeten worden overgedragen.

Oudere dossiers
Een deel van de patiëntendossiers hoeft niet overgedragen te worden aan een andere zorgaanbieder. Het gaat dan vooral om de oudere dossiers van patiënten die jaren geleden het ziekenhuis bezochten. Deze dossiers blijven nog vijftien jaar bij de curator liggen.

Lees ook: Afspraken van 9000 patiënten MC Slotervaart moeten nog worden verzet

Wat er met het gebouw en de inboedel gaat gebeuren, wordt pas bekeken nadat de patiëntendossiers zijn overgedragen. Voor het gebouw van het ziekenhuis hebben zich al veel geïnteresseerden gemeld. De gemeente heeft het eerste recht op koop van het gebouw van het MC Slotervaart bedongen. Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim weet nog niet of van dit recht ook daadwerkelijk gebruik gemaakt gaat worden.

Slotfeest
Voor de medewerkers van het ziekenhuis is vanmiddag nog een bijeenkomst. Een groot deel van hen komt vanaf morgen in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering. Ook heeft een deel van het personeel al nieuw werk gevonden. Hoe groot die groep precies is, is niet duidelijk. Medewerkers hebben voor 14 december op eigen initiatief een groot slotfeest georganiseerd. 'Daar zal een lach en een traan zijn. Een echt Slotervaartfeest', besluit Blom.