Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter: WOZ-waardes bij veel huizen verkeerd berekend

10 december 2018, 13.59 uur · Aangepast 10 december 2018, 15.47 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De afdeling belastingen van de gemeente Amsterdam zal flink aan de bak moeten. De rechter vindt dat de gemeente de WOZ-waardes van woningen op erfpacht verkeerd berekent waardoor ze te hoog uitvallen. Daardoor betalen huizenbezitters mogelijk te veel onroerende zaakbelasting.

De gemeente laat weten de uitspraak te bestuderen en dan te beslissen of ze in hoger beroep zal gaan.

De rechter kwam vorige week tot de uitspraak nadat een bewoner aan Lisdoddelaan in IJburg in beroep was gegaan over haar WOZ-waarde uit 2017. De waarde is berekend door naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen te kijken en daar een correctie op toe te passen. Maar die correctie klopt niet, zegt de rechter nu.

Gevolgen
Dat kan grote gevolgen hebben, meent vastgoedhoogleraar Peter van Gool. "Als de gemeente niet snel een rechtszaak wint, zal het alle berekeningen voor de WOZ-waarde voor 2019 opnieuw moeten doen. Dat zijn 250.000 woningen, plus nog de gebruikers van kantoorpanden. Een flinke klus."

Koen de Lange, voorzitter van Seba, zegt zelfs dat de uitspraak nog verder kan gaan en het hele systeem voor het eeuwig afkopen van de erfpacht op de schop zal moeten. "Dat systeem is gebaseerd op de WOZ-waarde, die nu niet blijkt te kloppen. Het is een enorme tik op de vingers voor de gemeente."

Politieke keuze
Maar zo ver wil hoogleraar Van Gool nog niet gaan. Volgens hem is de berekening voor het afkopen van de erfpacht een politieke keuze, waardoor de gemeente die vermoedelijk gewoon zal kunnen doorzetten. De gemeente onderzoekt ook of uitspraak gevolgen heeft voor de erfpacht-regeling.