Start van hoofdcontent

112

nl

Nieuwe verklaring Staatsliedenbuurt-verdachte: 'Er zou iemand geveegd worden'

11 december 2018, 12.14 uur · Aangepast 11 december 2018, 15.24 uur · Foto: frank Buis/AT5

Het hof is vandaag begonnen aan de tweede dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak over de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. Daarbij werden Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) doodgeschoten.

Vluchtauto
Tijdens de zitting vraagt Adil A. ineens even tijd met zijn advocaat Benedicte Ficq om een nieuwe verklaring te geven. Ficq is hier niet van op de hoogte en de zitting wordt voor een kwartier geschorst. Even later komt A. met een nieuw alibi. Eerder verklaarde hij dat hij tijdens de moorden van 29 december 2012 wiet knipte en een snackbar bezocht. Nu voegt hij eraan toe dat hem is gevraagd die avond klaar te staan met een vluchtauto voor de daders.

Lees ook: Doelwit én getuige Staatsliedenbuurt: hoe betrouwbaar is crimineel Benaouf A.?

Geuzenveld
'Ik had het eerst verzwegen, maar ik had pgp (versleutelde telefoon, red.) contact met iemand, die naar mij toe is gekomen met de auto. Toen ben ik ingestapt naar Geuzenveld. Daar is mij toen gezegd dat er iemand geveegd oftewel geliquideerd zou worden. Mij is toen gevraagd of ik klaar kon staan met de auto zodat 3, 4 personen bij mij in konden stappen', aldus Adil A.

Hij wil niet vertellen wie die persoon dan is, die hem heeft opgehaald. 'Al gaat het mij de kop kosten, al krijg ik weer levenslang, die naam ga ik gewoon niet noemen. Weet je wat het is. Ik heb dit nooit eerder gezegd omdat ik dacht dat de waarheid wel naar boven komt. Ik zie mezelf op een dodenlijst staan met uitstel erachter. Dat is voor mij een reden'.

Lees ook: 'Anonieme getuige in proces dubbele liquidatie Staatsliedenbuurt onvindbaar'

Snikken
Adil A. heeft er geen vertrouwen meer in dat de waarheid aan het licht komt. Daarnaast raakt het hem dat de nabestaanden van de slachtoffers huilend in de zaal zitten. 'Ik hoor ze snikken. Vanaf toen kijk ik alleen nog maar naar beneden. Ik voel me extra klote gewoon. Zij denken dat hier de moordenaar van hun zoon of broertje zit, maar dat is gewoon niet zo', aldus Adil A. Hij hoefde nooit in actie te komen omdat de daders nooit naar de vluchtauto zijn gekomen.

Opheldering
De uitpeilgegevens van de telefoon Adil A. lijken niet overeen te komen met zijn verklaring. De raadsheer wil opheldering van verdachte Adil A. over zijn nieuwe verklaring dat hij met een vluchtauto moest klaarstaan voor de daders van de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt. 

Volgens de raadsheer zijn om de 2 a 3 minuten peilingen gemaakt. Daaruit blijkt dat Adil A. zich die dag rond 17 uur in de Jan Evertsenstraat was en daarna op de Spaarndammerdijk, terwijl Adil A. verklaarde dat hij eind van de middag in Geuzenveld was.

De raadsheer wil van Adil A. weten hoe dat kan. 'Ik zeg eind van de middag, maar ik weet het tijdstip niet meer. Misschien was het voor 17 uur dat ik naar Geuzenveld ben gegaan', aldus de verdachte.

Over zijn verklaring zijn veel meer vragen. Zo wil de advocaat-generaal weten waarom hij op het verzoek is in gegaan om klaar te staan met een vluchtauto. 'Er werd mij gezegd om klaar te staan omdat er iemand geveegd ging worden. In eerste instantie dacht ik: 'What the fuck gebeurt mij hier' maar uiteindelijk zeg ik: 'Ja, is goed', omdat de band met die persoon gewoon zo is'. Hij wil absoluut niet prijsgeven, wie de desbetreffende persoon is.

De advocaat-generaal blijft vraagtekens zetten bij de verklaring tot frustratie van Adil A. 'Ik heb nu al spijt dat ik mijn mond heb opengetrokken'.