Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurt is tegen: woonboten ADM-bewoners toch niet naar Nieuw en Meer

12 december 2018, 13.45 uur · Foto: Google Maps

Het voorstel van de gemeente om de acht woonschepen van de bewoners van het ADM-terrein naar de Ringvaart te verplaatsen gaat definitief niet door. Dat vertelt een woordvoerder van het stadsbestuur aan AT5. De boten zouden bij ateliercomplex Nieuw en Meer komen te liggen in Nieuw-West.

Nu dit plan is afgeschoten, is er geen bestemming voor de woonboten van de ADM-bewoners. Wel kan de groep terecht in de Slibvelden in Noord, maar de woonboten moeten naar buiten de stad verplaatst worden.

Lees ook: Wethouder: bewoners ADM-terrein kunnen in de toekomst in Almere terecht

Honderd buurtbewoners
De beslissing is genomen toen gisteravond, tijdens een buurtbijeenkomst, bleek dat er weinig tot geen steun was voor de komst van de ADM-bewoners. Volgens een buurtbewoner kwamen zo'n honderd bewoners hun stem laten horen.

Een week eerder ontvingen die bewoners een brief van de gemeente met de uitnodiging voor het gesprek 'over een eventuele overkomst van de woonschepen'.

'Vooropgezet plan'
Erik Doornbos is één van de buurtbewoners die was uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst gisteravond had hij sterk het idee dat de beslissing al genomen was. 'Toen de bijeenkomst begon, bleek dat er ook ADM-bewoners een moment kregen om een presentatie te houden over waarom ze daar moeten komen. Dat voelde niet goed. Alsof het een vooropgezet plan was.'

Lees ook: Raad van State beslist: bewoners ADM-terrein moeten uiterlijk Eerste Kerstdag weg

Doornbos is erg blij met het nieuws dat de woonboten niet naar de Ringvaart komen. 'Ik denk dat er gisteravond van 100 mensen 95 tegen waren. De saamhorigheid was groot.' Hij gaat er dan ook vanuit dat dit van invloed was op de beslissing. 'Bij zo'n duidelijk geluid luistert men dus naar de bevolking, en dat is heel prettig. Daarom zitten ze er ook.'

Teveel nadelen
Volgens de gemeente is het gebrek aan draagvlak bij de bewoners een van de redenen dat het plan niet doorgaat. De hoofdreden die wordt genoemd is dat 'na bestudering aan deze locatie toch teveel nadelen zitten'. Zo zijn er volgens de gemente problemen met handhaving, beheer en nautische veiligheid. Ten slotte mogen volgens het bestemmingsplan van het gebied woonboten hier helemaal niet liggen.

'Het was gisteravond zeker nog niet besloten dat het plan niet door zou gaan,' vertelt een woordvoerder. 'Het geluid van de bewoners is ook zeker meegenomen als onderdeel van het besluit.'