Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Buurtrestaurant Bij Klaasje helpt oudere Amstelveners uit de eenzaamheid

13 december 2018, 11.33 uur · Aangepast 13 december 2018, 15.00 uur

In restaurant Bij Klaasje in Amstelveen komen ouderen en buurtgenoten met elkaar in contact. Bij de herinrichting van verpleeghuis Klaasje Zevenster is rekening gehouden met de toenemende eenzaamheid onder ouderen. Stichting Brentano van het naastgelegen verpleeghuis Klaasje Zevenster organiseert er allerlei activiteiten om ouderen uit hun isolement te halen. 

Esther Akkerman-Dwars van investeerder Syntrus Achmea gaat tegen de trend in dat ouderen elkaar online moeten ontmoeten, vertelt ze in AT5's Bouw Woon Leef. 'Maar wat ook heel erg belangrijk is, is dat we elkaar gewoon kunnen, voelen, ruiken, horen en zien.' Voor deze ontmoetingen, is restaurant Bij Klaasje in het leven geroepen. Hier kunnen mensen elkaar treffen en samen spelletjes spelen, knutselen, muziek maken en uiteraard een hapje en een drankje nuttigen. 

Voor mensen die zich eenzaam voelen kan de stap heel groot zijn om de gezelligheid op te zoeken. Daarom benadert organisatie Brentano ouderen actief. Stefanie Gerritsen van Brentano: 'Ik weet wel dat er heel veel mensen toch niet durven te komen, er is toch wel angst. Dus we stappen er op af, dat is heel belangrijk.' Dat doen zij door bij de mensen aan te bellen en door aan actieve ouderen te vragen of zij zelf hun buur kunnen meenemen.


Ook organiseert Gerritsen speciale evenementen waarbij de drempel extra laag is. 'Ik heb laatst bijvoorbeeld een aanschuifdiner georganiseerd specifiek voor mensen die het moeilijk vinden om alleen naar een restaurant te gaan. Één lange tafel en ik was aanwezig, zodat mensen ook weten: er is een aanspreekpunt.'

Bewoner meneer Schmit van een aangrenzende seniorenwoningen is lovend over wat restaurant Bij Klaasje en de buurt hem biedt. 'De hemel op aarde zal het nooit worden. Maar als iedere Nederlander die tachtig is zo zou kunnen wonen als hier, dan is alles voor mekaar.' 

Meer over wonen in Amsterdam?
Kijk dan hier naar veel meer afleveringen van AT5's Bouw Woon Leef!