Start van hoofdcontent

112

nl

Mix van GHB en alcohol werd 24-jarige student fataal

13 december 2018, 12.31 uur · Aangepast 13 december 2018, 23.06 uur · Foto: Martin Damen

Afgelopen weekend is een 24-jarige student van de Universiteit van Amsterdam overleden aan een combinatie van alcohol en GHB. De mix van de middelen werd de man in de nacht van vrijdag op zaterdag fataal.

Na het stappen besloot de man met wat vrienden nog even door te gaan in een woning in de buurt van het Hoofddorpplein in Zuid. Tijdens de afterparty bij vrienden thuis ging het mis. De student viel in slaap, maar werd niet meer wakker, zo schrijft Het Parool.

Lees ook: Politie onderzoek vermoedelijke niet-natuurlijke dood in Zuid

Ambulancepersoneel heeft nog geprobeerd de man rond 8.00 uur zaterdagochtend te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten. Rond die tijd werd er in een woning aan de Woubruggestraat iemand gereanimeerd. Dit liep fataal af. De politie ging toen al uit van een niet-natuurlijke dood. Vermoedelijk gaat het hier om het 24-jarige slachtoffer.

Lees ook: Artsen bezorgd om minderjarige ghb-gebruikers

Het gebruik van GHB baart artsen in de stad zorgen. Het aantal mensen dat jaarlijks met een GHB-coma in het ziekenhuis belandt stijgt ieder jaar. Tot 2014 kwamen er jaarlijks zo'n vijftig gevallen binnen. In 2017 waren dit er al 133. Maar volgens GHB-onderzoeker Harmen Beurmanjer van verslavingskliniek Novadic-Kentron is dit maar het topje van de ijsberg. 'Het gebeurt meestal thuis. Mensen die langere tijd ghb hebben gebruikt, hebben vaak vele coma's gehad door de jaren heen', zo liet hij eerder aan AT5 weten.

Partydrug GHB veel schadelijker dan gedacht
Steeds meer mensen belanden na GHB-gebruik op de spoedeisende hulp, vaak in comateuze toestand. En dat is schadelijker dan gedacht. AT5 sprak onlangs met een onderzoeker en iemand die verslaafd was aan GHB. Lees het volledige verhaal hier.