Start van hoofdcontent

112

nl

OM eist 28 jaar celstraf voor liquidatie broer kroongetuige in Noord

13 december 2018, 13.43 uur · Aangepast 13 december 2018, 14.41 uur · Foto: Inter Visual Studio

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 28 jaar celstraf geëist voor Shurandy S., de man die de broer van kroongetuige Nabil B. heeft doodgeschoten in zijn bedrijf in Noord.

'Deze zaak is ingeslagen als een bom en zorgt voor afschuw in de maatschappij', aldus het OM. 'Het is niet eerder voorgekomen dat een onschuldige burger doelbewust is geliquideerd.'

S. zou zelfs geen moeite hebben gedaan om te kijken wie hij dood ging schieten. Daarmee is de liquidatie volgens het OM een 'regelrechte aanslag op het Nederlandse strafrechtsysteem'. 

Toerekeningsvatbaar
Reduan werd op 28 maart in Noord in zijn eigen bedrijf doodgeschoten door iemand die zich voordeed als een sollicitant. Shurandy S. werd een paar dagen later opgepakt in Hilversum en zit sindsdien vast. 

Een deskundige stelde vast dat S. niet leidt aan een depressieve stoornis.Volgens het OM moet S. dan ook volledig toerekeningsvatbaar worden beschouwd. 'Persoonlijke omstandigheden geven geen aanleiding tot strafvermindering', aldus het OM.

Lees ook: Schutter broer kroongetuige nam de bus na moord

Christian Flokstra, de advocaat van S., benadrukt daarentegen dat 'de verharding in het criminele milieu Shurandy niet kan worden aangerekend'. Hij verzoekt de rechtbank om de schutter een tijdelijke gevangenisstraf op te leggen, die recht doet aan de persoon S. en aan het leed van de nabestaanden.

De rechtbank doet op 10 januari uitspraak. 

OM eist 28 jaar tegen Shurandy S., de man die Reduan, broer van de #kroongetuige heeft doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord.

— Mark Schrader (@markschrader) December 13, 2018