Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechtbank beslist over Kip Jip: diefstal, maar geen straf

13 december 2018, 14.43 uur · Aangepast 14 december 2018, 13.18 uur

Werd Kip Jip in 2016 nou ontvoerd of gered? De rechtbank oordeelde donderdag dat de inmiddels overleden kip door in 2016 door een dierenactiviste werd gestolen. Maar een straf delen de rechters niet uit.

De rechtbank heeft bepaald dat Sandra van de Werd schuldig is aan ontvoering en dus diefstal van Kip Jip. Zij ontvoerde het beest bijna drie jaar geleden uit de kantine van de Theaterschool aan de Jodenbreestraat. Ze liet vegetarische kipstukjes en een briefje achter in zijn kooi. Kip Jip was onderdeel van een experiment waarbij het publiek zou moeten beslissen over het lot van Kip Jip. Mocht het publiek stemmen voor zijn dood, zou Rick Busscher, een student van de theaterschool, de kip zelf slachten.

Lees ook: Drie rechters beslissen: werd Jip de kip nou ontvoerd of gered?

Heldendaad
Dat ging tegen de principes van de dierenactiviste in en ze nam Kip Jip dus mee. Volgens haar wilde de kip leven en moest dit gebeuren. Maar daar dacht de politierechter anders over. Na zes uur in de cel te hebben doorgebracht kreeg ze een boete binnen van 209 euro, die ze weigerde te betalen. 

Lees ook: Rechtszaak over ontvoering van een kip: 'Kip Jip wilde leven'

Omdat het een lastige kwestie was hebben drie rechters zich over de zaak gebogen. De wet zegt namelijk dat je geen diefstal mag plegen, maar ook een dier in nood moet redden. 

Diefstal
Volgens de rechtbank was Kip Jip op het moment van de ontvoering niet 'in nood', omdat op dat moment nog niet zeker was dat hij geslacht zou worden en was de dierenactiviste ook niet gedwongen in te grijpen. Ook was zij niet van plan de kip terug te geven. Daarom heeft de rechtbank Van Werd schuldig verklaard aan diefstal, maar omdat de zaak al zo lang duurt en de dierenactiviste geen strafblad heeft, werd er geen straf opgelegd.

Kip Jip is een paar maanden na de ontvoering een natuurlijke dood gestorven.