Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB spreekt met gemeente over aanpak oorlogsverleden

17 december 2018, 11.18 uur · Aangepast 17 december 2018, 12.12 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het GVB gaat met de gemeente in gesprek over hoe om te gaan met de rol die het bedrijf gespeeld heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Amsterdamse Joden die gedeporteerd werden, werden met trams van de Hollandsche Schouwburg naar het Centraal Station gebracht. Het GVB zegt nu het eigen oorlogsverleden 'niet uit de weg' te gaan.

Lees ook: 'Ook GVB moet schadevergoeding betalen aan Joodse nabestaande' 

Besluit na schadevergoedingen GVB
Directe aanleiding voor de stap van het GVB is het nieuws dat de NS schadevergoedingen gaat betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. De NS nam dat besluit na een jarenlange strijd van Holocaustoverlever en Amsterdammer Salo Muller.

'Hierdoor besefte de GVB directie dat er nog altijd veel verdriet en pijn is bij overlevenden van de Holocaust en bij nabestaanden van de omgebrachte Joodse Nederlanders. Ook al is het zeven decennia geleden' schrijft het GVB op haar site.

Wel moet volgens het bedrijf onderzocht worden wat precies de rol geweest is tijdens de oorlog. Daartoe moeten 'alle feiten en omstandigheden in gezamenlijkheid zijn onderzocht'.

GVB, gemeente en Joodse gemeenschap
Het GVB trekt in het onderzoek samen op met de gemeente, zegt het bedrijf. 'Nu kunnen we de geschiedenis van de Gemeentetram Amsterdam niet los zien van de geschiedenis van de gemeente Amsterdam. Daar behoorde het trambedrijf indertijd immers toe.' Ook de Joodse gemeenschap wordt bij het onderzoek betrokken, schrijft het GVB.

Lees ook: 'Anno 2018 is het de hoogste tijd dat het GVB excuses maakt voor rol in de oorlogsjaren'

Over het eventueel betalen van schadevergoedingen, of het maken van excuses, wordt in het bericht van het GVB niet gesproken.