Start van hoofdcontent

112

nl

Live: hoger beroep Staatsliedenbuurt: 'Benaouf is een herboren getuige'

18 december 2018, 10.34 uur · Aangepast 18 december 2018, 19.20 uur · Foto: frank Buis/AT5

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep opnieuw levenslang geëist tegen Adil A. en Anouar B., de mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, eind 2012.

De twee werden in 2015 door de rechtbank al tot levenslang veroordeeld. Beiden gingen in hoger beroep. 

Gelogen
De zaak nam vrijdag een onverwachte wending toen een nieuwe getuige meldde dat Benaouf A., het doelwit van de schietpartij, Anouar B. nooit zou hebben kunnen herkennen. Ook een tweede getuige verklaarde onder ede dat Benaouf heeft gelogen.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakt vanmorgen gehakt van de nieuwe verklaringen. 'Wij hebben de indruk dat deze twee getuigen onderdeel zijn van een plan om de waarheid geweld aan te doen', aldus de advocaat-generaal van het OM in zijn requisitoir.

Sluitstuk
De advocaat-generaal noemt het opvallend dat de twee getuigen al 3,5 jaar zouden weten dat Benaouf zou hebben gelogen en pas aan het sluitstuk van het hoger beroep met hun verklaringen komen.

'We worden gepiepeld', stelt het OM. 'Het zijn doorzichtige pogingen om opnieuw de herkening door Benaouf A. onderuit te halen. Ook deze pogingen falen.'

'Anouar onschuldig'
Inez Weski, de advocaat van Anouar B., is dinsdagnamiddag begonnen met haar pleidooi. Ze liet aan het begin van haar betoog weten op alle punten vrijspraak te vragen. Volgens Weski is Anouar niet te linken aan de plaats delict in de Staatsliedenbuurt en dus ook niet aan de dodelijke schietpartij. Ook hekelt Weski de volgens haar leugenachtige verklaring van de belangrijkste getuige: Benaouf A.