Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kerstboomverbranding op Museumplein 'aan eigen succes ten onder'

19 december 2018, 11.28 uur · Aangepast 19 december 2018, 11.39 uur

Er komt in januari geen kerstboomverbranding op het Museumplein meer. Het evenement groeide de afgelopen jaren uit van een buurtfeestje tot een evenement waar mensen uit de hele stad op afkwamen. En juist dat heeft de traditionele verbranding de das om gedaan.

'Het was een leuk buurtevenement, georganiseerd door bewoners en ondersteund door de Stichting SOOZ', zegt Jelle Houtsma, directeur van Stichting SOOZ (Sociaal Ondernemend Opbouwwerk Zuid) tegen AT5. De stichting houdt zich bezig met buurtwelzijnswerk en ondersteunt buurtinitiatieven zoals de kerstboomverbranding in Zuid. 

Lees ook: Kerstboomverbranding op Museumplein drukbezocht: 'Hij fikt lekker'

'Geen chocolademelk meer geschonken'
Jaarlijks kwamen buurtbewoners begin januari hun kerstbomen inleveren om ze vervolgens op een grote stapel te gooien en in brand te steken. Er werd dan chocolademelk bij geschonken en het was eigenlijk iets voor de omliggende buurten. 'Maar het werd steeds populairder. Langzaam werd het een stedelijk evenement. We konden op een gegeven moment ook geen chocolademelk meer schenken', zegt Houtsma. 

Incident afgelopen jaar
De kerstboomverbranding werd steeds drukker bezocht. Vorig jaar werd er ook iemand onwel. Er is toen in februari van dit jaar overlegd met de buurt, politie en brandweer. Houtsma: 'Het kwam er op neer dat het echt via een professioneel evenementenbureau moest worden georganiseerd, met het Rode Kruis, beveiligers erbij.'

Lees ook: Toeschouwer kerstboomverbranding Museumplein gereanimeerd

De ondersteunende rol van SOOZ werd te groot. Toen is er door de buurtbewoners ook besloten het niet meer te doen. 'De kerstboomverbranding is eigenlijk aan z'n eigen succes ten onder gegaan.'

Kerstbomen gewoon opgehaald
In een reactie laat Stadsdeel Zuid weten de bomen nog wel gewoon op te halen bij bewoners thuis. Vanaf 2 januari maakt de gemeente gedurende twee weken ophaalrondes. Een deel gaat daarna in de houtversnipperaar, een ander deel van de bomen wordt verbrand in de afvalenergiecentrale.