Start van hoofdcontent

Stad

nl

80.000 euro aan boetes voor dodelijk ongeval met heipaal Zeeburgereiland

19 december 2018, 14.13 uur

De rechter heeft bepaald dat een aannemer en een kraanverhuurbedrijf beide een boete van 40.000 euro moeten betalen voor de betrokkenheid bij het ongeval met een antieke heipaal op Zeeburgereiland. Bij het ongeluk begin juni 2016 kwam een 54-jarige vrouw om het leven. Een man raakte zwaargewond.

Volgens de rechtbank hebben de twee bedrijven onvoorzichtig gehandeld. Daarom dragen zijn verantwoordelijkheid voor het ongeval. 

Heistellage valt om
Om de start van de bouw van een woonvoorziening voor doven en slechthorenden te vieren werd een antieke heistellage - een zogenaamde driepoot - neergezet op het bouwterrein. Als startschot van de bouw zou de eerste paal geslagen worden door aan het touw van de stellage te trekken. Dit ging mis en de heipaal kwam op Erna van der Pers (54) terecht. De regiodirecteur van De Alliantie overleed aan haar verwondingen.

Lees ook: OM eist tot 50.000 euro boete in zaak omgevallen heipaal

De man kwam ook onder de heipaal terecht en raakte zwaargewond. Hij kampt nog altijd met de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het tragische ongeluk aan de Mary van der Sluisstraat in Oost.

Lees ook: Regiodirecteur Alliantie overlijdt na omvallen heistelling op Zeeburgereiland

Niemand wist hoe de driepoot werkte
De aannemer van het bouwproject gaf de opdracht om de driepoot neer te zetten. Het kraanverhuurbedrijf plaatste de heistellage. De twee bedrijven hadden geen overleg over hoe de heipaal gebruikt moest worden. Ook was er op het evenement niemand aanwezig die wist hoe de driepoot werkte. 

Lees ook: Twee bouwbedrijven vervolgd voor dodelijk ongeval met antieke heistelling

Geen contact met nabestaanden
De twee bedrijven worden verantwoordelijk gehouden voor de veiligheid van alle aanwezigen en voor het feit dat niemand een veiligheidshelm droeg. Volgens de rechter had de aannemer op de hoogte moeten zijn van de risico's van het gebruik van de oud-Hollandse heistelling van 500 kilo en acht meter hoog. De rechtbank rekent de bedrijven ook aan dat ze op geen enkel moment contact hebben gezocht met de nabestaanden.