Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grijpers bij ADM: terrein buiten het hek wordt opgeruimd

31 december 2018, 10.12 uur · Aangepast 31 december 2018, 10.43 uur

Een volgende stap in het vrijmaken van het ADM-terrein in Westpoort: grijpmachines zijn daar bezig om het terrein rondom het toegangshek op te ruimen.

Het gaat niet om het terrein binnen het hek, waar de ADM'ers zelf wonen. Maar wel om het gebied vlak buiten de toegangspoort. Op dat terrein woonden de zogenaamde buitenhekkers, stadsnomaden uit voornamelijk Oost-Europa. Van de overgebleven 65 stadsnomaden, waren er vanochtend nog drie over. Maar ook die hebben inmiddels hun spullen gepakt.

Definitieve ontruiming
Binnen het hek wonen de ADM'ers zelf. Op eerste kerstdag moest het terrein leeg worden opgeleverd, maar dat gebeurde niet. Afgelopen week kwamen wel al de eerste handhavers van de gemeente op het terrein voor een controle. Maar tot een definitieve ontruiming kwam het nog niet.

Lees ook: ADM'ers gaan niet weg: 'De United Nations heeft naar ons geluisterd'

Een aantal ADM'ers heeft het terrein inmiddels ingeruild voor de slibvelden in Noord. Dat gebied werd door de gemeente aangewezen als tijdelijke verblijfplaats voor de ADM-bewoners. Gezinnen met kinderen kregen zelfs een huurhuis aangeboden.

Broedplaats voor creatieven
Het opruimen van het buitenterrein, waar vooral veel caravans staan, is een volgende stap in de definitieve ontruiming van het ADM-terrein zelf. Het gebied wordt al meer dan twintig jaar gekraakt en groeide uit tot een broedplaats voor creatieven.

AT5 maakt een documentaire-reeks over de bewoners. Deel een en deel twee zijn hier te bekijken.

Lees ook: Gemeente: Geen uitstel van 'handhavingsproces' ADM-terrein